VELIKA ANKETA Tito je izgubio trg u Zagrebu, je li to civilizacijska sramota ili pobjeda?

Foto: Pixsell/Sanjin Strukić

ZAGREBAČKA gradska skupština je u sitne noćne sate donijela odluku o promjeni imena Trga maršala Tita.

>> ODLUČENO "Hrvatska nikad nije imala Trg Republike Hrvatske, ali će ga od sutra imati"


>> Trg se više ne zove po maršalu Titu


Trg kojem mnogi tepaju kao "najljepšem zagrebačkom trgu" tako će se u budućnosti zvati Trg Republike Hrvatske. Posljedica je to uvjeta koje je zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću postavila stranka ekstremnih desničara Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića.

Bez njihovih ruku u Skupštini gradonačelnik ne bi imao potrebnu većinu, pa je odlučio popustiti i promijeniti ime Trga maršala Tita bez referenduma, iako je isti obećavao uoči posljednjih lokalnih izbora.

 


I dok ljevica smatra da se radi o prljavoj političkoj trgovini i novom udaru na simbole antifašizma, desnica likuje jer im je promjena imena Trga maršala Tita već godinama fiks-ideja. Naravno, tu su i oni koji smatraju da je bavljenje imenima trgova i ulica potpuno nebitno u situaciji u kojoj se nalazi Hrvatska te to neće ni na koji način utjecati na život običnih građana.

Odluka o promjeni imena je konačno pala oko 1 sat iza ponoći nakon maratonske sjednice Gradske skupštine.

Što vi mislite o promjeni imena Trga maršala Tita? Radi li se o civilizacijskoj sramoti, prijeko potrebnoj pobjedi nad simbolom komunizma ili nečim što je posve nebitno za život u Hrvatskoj? Ispunite našu anketu i recite nam, a ako smo propustili ponuditi neki odgovor, napišite nam to u komentarima.

Pročitajte više