LOKALNI IZBORI

VELIKA ANKETA Tomašević ili Škoro, Puljak ili Mihanović - za koga ćete glasati?

Foto: Index

JUČER JE ODRŽAN prvi krug izbora za gradonačelnike Zagreba i Splita.

U Zagrebu je odmah nakon izlaznih anketa bilo jasno da je Tomislav Tomašević uvjerljivi pobjednik prvog kruga. Bitka za drugo mjesto vodila se do samog kraja - tek kad je bilo prebrojano 99.83 posto glasova bilo je sigurno da u drugi krug ide Miroslav Škoro, koji je u početku gubio od Pavičić Vukičević.

U Splitu je sve bilo jasno već pola sata nakon objave prvih rezultata - neočekivano je pobijedio kandidat Centra Ivica Puljak, a u drugi krug ide HDZ-ov Vice Mihanović, čovjek o čijem smo plagiranom doktorskom radu pisali prije nekoliko mjeseci.

Za koga ćete glasati u Zagrebu?

Tomislav Tomašević u prvom krugu u Zagrebu premoćno je pobijedio. Tomašević je osvojio 147.631 glas ili 45.15 posto glasova, a u drugom krugu će se sučeliti s Miroslavom Škorom, koji je osvojio 36.789 glasova ili 12.16 posto.

Koliko je nadmoćna Tomaševićeva pobjeda u Zagrebu pokazuje i podatak da je skupio duplo više glasova nego Škoro i trećeplasirana Jelena Pavičić Vukičević zajedno.

Lista Tomislava Tomaševića skoro je osvojila većinu i u gradskoj skupštini. Dobar dio večeri imali su 24 mandata, a tek u posljednji tren, kada su se izbrojili svi glasovi, izgubili su jedan mandat i završili s 23 mandata u zagrebačkoj skupštini od mogućih 47. Možemo! je osvojio i 16 od 17 gradskih četvrti.

 

Za koga ćete glasati u Splitu?

Kandidat stranke Centar za splitskog gradonačelnika Ivica Puljak suočit će se u drugom krugu s kandidatom HDZ-a Vicom Mihanovićem od kojega je, prema rezultatima Državnog izbornog povjerenstva (DIP), na nedjeljnim izborima osvojio oko 2300 glasova prednosti.

Prema obrađenim podacima sa svih 163 biračkih mjesta, Puljak je dobio 17.500 glasova, odnosno 26.82 posto, dok je Mihanović osvojio 15.159 glasova, to jest 23.23 posto.

Izlaznost na izborima u Splitu bila je 43.9 posto. Na trećem mjestu bio je Željko Kerum s 9762 glasa, dok je kandidat SDP-a Ante Franić osvojio 4856 glasova.

 

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više