KORONAVIRUS U SVIJETU

Velika Britanija bi krajem lipnja mogla uvesti putnički koridor

Ilustracija: EPA

PUTNIČKI koridori koji će omogućiti neograničeno kretanje između Velike Britanije i nekih drugih zemalja otvorit će se 29. lipnja, objavila je britanska lobistička skupina za turizam, pozivajući se na obećanje više vladinih izvora.

Velika Britanija u ponedjeljak je uvela 14-dnevnu karantenu za one koji dolaze iz inozemstva, unatoč upozorenjima zrakoplovnih kompanija, luka i drugih da bi to moglo dovesti do još većeg gubitka radnih mjesta upravo kad su se nadali da će se započeti oporavljati od Covida-19.

Lobistička skupina Quash Quarantine, koja predstavlja 500 putničkih i ugostiteljskih tvrtki, u utorak je priopćila kako joj je "privatno potvrđeno" da će se putnički koridori, koji bi omogućili putovanja bez 14-dnevne karantene, uvesti krajem lipnja.

Vladini ministri javno su priopćili da razmatraju putničke koridore ili takozvane „zračne mostove“ sa zemljama u kojima je niski postotak zaraze, ali do sada nije bilo formalnih dogovora.

Zrakoplovne kompanije žele da se karantena potpuno ukine

British Airways (BA) udružio se s niskobudžetnim konkurentima Ryanairom i easyJetom s ciljem pokretanja postupka ocjene zakonitosti plana karantene u pokušaju da ju ukinu.

Quash Quarantine je priopćio kako ne isključuje opciju da sam pokrene postupak ocjene zakonitosti.

„Još uvijek razmatramo naše mogućnosti u vezi s pravnim postupkom, uključujući hoćemo li se pridružiti BA-ovom zahtjevu ili pokrenuti vlastiti pravni postupak, ali radije bih da se 29. lipnja što prije potvrdi kao mogući početak putničkih koridora“, rekao je glasnogovornik Quash Quarantine Paul Charles.

Popularne destinacije za odmor britanskih turista uključuju Portugal, Španjolsku, Francusku, Grčku i Italiju.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više