Velika Britanija i Nizozemska blokirale hrvatske pregovore s Europskom unijom!

VEĆ TJEDNIMA neslužbena vijest sada je i službeno potvrđena: Nizozemska i Velika Britanija zaustavile su Hrvatsku u pristupnim pregovorima za ulazak u Europsku uniju. Riječ je o poglavlju "Pravosuđe i temeljna prava", koje na koncu, baš kao što smo i predviđali, nije otvoreno.

> Od odlučnog "Ne" preko "Možda" do "Da": Topnički dnevnici ipak postoje

> Europa će nas blokirati zbog Sanaderovog prodavanja magle, a ne zbog Haaga

Prema službenim podacima te dvije zemlje zatražile su stanku u otvaranju tog poglavlja u dužini od nekoliko tjedana. U tom vremenu glavni haški tužitelj Serge Brammertz trebao bi potvrditi kako je službeni Zagreb ispunio dogovor o topničkim dnevnicima.

Vlada: Nije riječ o blokadi već o tehničkom pitanju

Vijest o neuspjelom otvaranju pregovaračkog poglavlja potvrdio je i glasnogovornik hrvatske Vlade Zlatko Mehun, no kako kaže nije riječ o blokadi, već o tehničkom pitanju odgode koje su česte u pristupnim procesima ulaska u Europsku uniju.

"Ne može se govoriti o blokadi Nizozemske i Velike Britanije već o tome da je na nekoliko tjedana prolongirana odluka. U tom vremenu trebala bi biti otklonjena sumnja dijela europskih zemalja u punu suradnju Hrvatske i Haaga", kazao je Mehun za Index dodajući kako je glavni haški tužitelj još prošlog tjedna govorio o napretku Hrvatske u odnosu s Haagom, no neke zemlje nisu bile dovoljno uvjerene u takvu ocijenu.

"Dio zemalja nije bio dovoljno uvjeren o napretku Hrvatske u odnosima s Haagom. Za nekoliko tjedana bit će otklonjena i ta sumnja, kada će se i nastaviti pregovarački proces", kazao je na kraju Mehun.

Ministar Jandroković još sinoć tvrdio da nema blokade

Unatoč nekoliko demantija iz ureda ministra vanjskih poslova i europskih integracija Gordana Jandrokovića, Indexova vijest kako se poglavlje Pravosuđe neće otvoriti pokazala se točnom. Štoviše, još sinoć ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković u emisiji "Otvoreno" rekao je kako nas blokira samo Slovenija te da nema blokade od strane Nizozemske i Velike Britanije.

"Riječ je o tome da su neke zemlje danas zatražile otvaranje poglavlja Pravosuđa, no dio zemalja tome se usprotivio dok se ne vidi poštuje li se dogovor o Haagu. Nije riječ o blokadi već o odgodi otvaranja poglavlja, a vjerujem kako će se Pravosuđe otvoriti u vrlo skoro vrijeme kada se pokaže da Hrvatska poštuje dogovor s Haagom", potvrdio je za Index glasnogovonik Ministarstva vanjskih poslova Mario Dragun za Index.

Dragi, topnički dnevniče

Još jutros su se u medijima pojavile informacije kako se spremaju blokade Nizozemske, Velike Britanije, Danske, Belgije i Finske, no ta se informacija pokazala tek dijelom točna. Zbog nedovoljne suradnje Hrvatske sa sudom u Haagu blokadu su zatražili samo Nizozemci i Britanci.

Podsjetimo kako je prošlog tjedna Serge Brammertz govoreći pred Odborom stalnih predstavnika Vijeća Europske unije rekao kako je Hrvatska napokon priznala postojanje dokumenata koje sud u Haagu traži već dugo. Igrokaz oko topničkih dnevnika traje već dugo, a u toj komediji hrvatska vlast je u svega petnaest dana od odlučnog "Ne" Jadranke Kosor, do još odlučnijeg "Možda" Ivana Šimonovića, na kraju došla do priznanja.

Loši glumci ili loš igrokaz?

Tako je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor još 5. veljače ove godine tvrdila kako glavnom haškom tužitelju ne može dati ono čega nema. Samo tjedan dana nakon izjave potpredsjednice Kosor koja se pokazala ipak malo dalje od istine, ministar pravosuđa Ivan Šimonović u Bruxellesu je izjavio kako dokumenti možda ipak postoje. Da bi na kraju prošlog tjedna Hrvatska i službeno priznala postojanje dnevnika.

Danas smo zbog loše odigranog igrokaza i još lošijih glumaca zaustavljeni na putu prema Europskoj Uniji. Nažalost od danas se ne može reći kako to radi samo Slovenija.

Pusić: Blokada bi mogla trajati sve do lipnja

"Nažalost ono što se danas dogodilo bilo je već prije neslužbeno najavljeno. Bila su određena očekivanja kako će Brammertzovo prošlotjedno izvješće Odboru stalnih predstavnika zemalja članica EU-a, u kojem je dao polovičnu prolaznu ocjenu Hrvatskoj, biti dovoljno da nas ne blokiraju. No, to se na kraju nije dogodilo", kazala je za Index predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU i saborska zastupnica Vesna Pusić.

Pusić podsjeća kako glavni haški tužitelj podnosi službeno izvješće Ujedinjenim narodima u lipnju, a iz tog izvješća trebala bi biti razvidna Hrvatska suradnja sa Haagom.

"Ključan je 23. ožujak"

"Teorijski blokada može potrajati sve do lipnja, jedino ako se Brammertz prije svog službenog izvješća ne očituje o suradnji s Hrvatskom", kaže Pusić dodajući kako je za ulazak Hrvatske u Europsku uniju još uvijek primaran problem sa Slovenijom. Predsjednica nacionalnog odbora tvrdi kako Hrvatska mora riješiti slovensko pitanje koje je puno teže i kompleksnije od blokade Nizozemske i Velike Britanije.

"Za Hrvatsku ključan datum je 23. ožujka, ukoliko do tada ne budu skinute blokade Hrvatska neće moći ove godine završiti pregovore. Ukoliko za mjesec dana zaista uspijemo svladati sve zapreke, postoji teoretska šansa da pregovore završimo do kraja godine", zaključuje Pusić dodajući kako je krucijalno pitanje hoće li Slovenija blokirati Hrvatsku dok se ne riješi granično pitanje ili će pak blokada trajati dok službeni Zagreb ne pristane na posredništvo Martija Ahtisaarija.

Nema urote, sami smo krivi!

"Riječ je vrlo neugodnoj informaciji o blokadi, posebice stoga što su nas još do jučer uvjeravali kako nas blokiraju samo i jedino Slovenci. Mislim da je ovaj šamar sasvim dovoljan za otrježnjenje te da s igrama i igrarijama treba prestati, jer očito je da on nas Europa traži konkretne rezultate, a na samo filmske akcije", komentirala je bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt za Index dodajući da Europa nikad ne bi blokirala Hrvatsku da smo imali prave rezultate.

"Sada nam sve izgleda kao urota, a sami smo krivi za ono što nam se događa", rekla je Škare Ožbolt ističući kako je i ovo dovoljno upozorenje da Hrvatska mora suspendirati sve akcije za ulazak u Europsku uniju i posvetiti se rješavanju unutarnjih pitanja.

"Da i ne govorim o tome kako je bilo krajnje neozbiljno od strane hrvatskih vlasti da spominje kako topničkih dnevnika nema. Zar do sada nisu naučili kako Haag ima sve informacije, a oni od nas samo traže i službenu potvrdu", ističe bivša ministrica.

Slovenski mediji o blokadi

Slovenski mediji danas su slavodobitno objavili kako Slovenija više nije sama u blokiranju hrvatskog ulaska u Europsku uniju. Tako su mediji objavili kako je još pet zemalja objavilo blokadu Hrvatske među kojima je i "moćna Velika Britanija"

Zapadni susjedi pozivaju se na neimenovane izvore u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova, a kažu i Hrvatska danas šuti o blokadi "utjecajnih zapadnih zemalja" te se do pitanje ignorira.

Također zatraženo je i očitovanje povjerenika za proširenje Ollija Rehna, a njegova predstavnica za tisak Krisztina Nagy rekla je slovenskim novinarima kako se moraju obratiti zemljama koje su izrazile suzdržanost te da se postupak nastavlja.

Slovenska blokada mogla bi trajati pet godina

Dodajmo ovim vijestima i onu koju je objavio francuski Le Mondea a to je kako bi slovenska blokada mogla trajati najmanje pet godina. Točnije to je rekao britanski parlamentarni zastupnik Richard Howit koji je komentirao šanse skorog ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

"Ukoliko granični spor bude rješavan pred međunarodnim sudom u Haagu,Slovenija bi mogla odgađati ulazak Hrvatske u EU sve dok dok se ne postigne presuda, a to bi moglo trajati čak  pet godina", rekao je Howit francuskim novinarima.

I.Ć.
Foto: Arhiva

Pročitajte više