Velika Britanija zbog srpske vojske na granici šalje još vojnika na Kosovo

Ilustracija: EPA

Velika Britanija povećat će broj vojnika u međunarodnoj mirovnoj misiji na Kosovu uslijed zabrinutosti zbog raspoređivanja srpske vojske na granici.

Ministarstvo obrane priopćilo je u nedjelju da će poslati dodatnih 200 vojnika u svrhu pojačanja britanskog kontingenta koji se sastoji od 400 vojnika koji se već nalaze na Kosovu, kao dio godišnje vježbe.

"Širenje naše potpore mirovnim snagama na Kosovu (KFOR) podcrtava našu nepokolebljivu predanost NATO savezu i sigurnosti zapadnog Balkana", priopćio je jučer načelnik Stožera obrane Velike Britanije Tony Radakin.

Raspoređivanje novih snaga dolazi na zahtjev NATO saveza.

SAD: Srbija provodi dosad neviđeno raspoređivanje vojske

Prošle nedjelje došlo je do vrhunca napetosti kad se barem 30 teško naoružanih pripadnika srpskih paravojnih postrojbi upustilo u borbu s kosovskom policijom u selu Banjska u blizini Mitrovice na sjeveru Kosova.

Ubijena su tri srpska napadača i kosovski policajac. Kao odgovor na ta događanja, NATO je rekao da planira jačanje mirovnih snaga KFOR-a na Kosovu.

Bijela kuća je u petak rekla da Srbija također provodi "opsežno" i "dosad neviđeno" raspoređivanje vojske - uključujući topništvo, tenkove i vojsku - duž granice.

Kosovo, koje je danas gotovo isključivo naseljeno Albancima, odvojilo se od Srbije 1999. nakon intervencije NATO-a te je proglasilo neovisnost 2008. godine. Više od 100 zemalja priznalo je neovisnost Kosova. Srbija, međutim, traži da se njezina bivša regija vrati unutar njezinih granica.

Pročitajte više

 

Pročitajte više