Velika Britanija zabranila ulazak glasnogovrniku Hezbollaha

BRITANSKA ministrica unutarnjih poslova Jacqui Smith zabranila je ulazak u zemlju Ibrahimu Musaviju, glasnogovorniku libanonskog Hezbollaha koji je trebao održati predavanje na jednom sveučilištu, izvještava britanski Daily Mail.

Ta zabrana dolazi nekoliko tjedana nakon što je Velika Britanija zabranila ulazak u zemlju kontroverznom nizozemskom političaru Greetu Wildersu, autoru dokumentarnog filma koji je podigao veliku buku u islamskim krugovima.

Musavi je trebao održati predavanje o političkom islamu na katedri za orijentalne i afričke studije Sveučilišta u Londonu.

Musavi je bivši politički urednik libanonske televizije Al Manar, ključnog propagandnog glasila Hezbollaha. Al Manar je zabranjena u brojnim državama zapada, uključujući SAD, Francusku i Španjolsku. Trenutno radi kao urednik  Al Intiqada glavnih Hezbollahovih novina u Bejrutu, glavnom gradu Libanona.

Dolazak podigao prašinu

Musavi je već dvaput dobio dopuštenje britanskog ministarstva vanjskih poslova da uđe u zemlju i održi politička predavanja. Usto, doktorsku titulu iz područja političkog islama dobio je upravo u Velikoj Britaniji, točnije u Birminghamu.

Konzervativna javnost nekoliko je puta upozorila na licemjerje laburističke vlade u Velikoj Britaniji, koja zabranjuje ulazak Wildersu, a dopušta održavanje predavanja čovjeku kojeg se još od 1998. redovno spominje kao glasnogovornika Hezbollaha i koji je poznat po izjavi da su "Židovi čir na čelu svijeta, kojeg treba odstraniti".

Velika Britanija je uz SAD, Izrael, Kanadu, Nizozemsku i Australiju jedina zemlja na svijetu u kojoj je Hezbollah proglašen terorističkom organizacijom. Za razliku od ostalih zemalja, koje terorističkom proglašavaju cijelu organizaciju, Velika Britanija teroristima smatra samo Hezbollahovo vojno krilo. 

J.D.
Foto: AFP

Pročitajte više