Velika Britanija: Zbog promjene spola, traži promjenu zatvora

TRANSSEKSUALNI zatvorenik koji je kao muškarac osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog ubojstva i pokušaja silovanja, službeno je promijenio spol, te sada kao žena traži da je se premjesti u ženski zatvor jer joj se u sadašnjem krše ljudska prava. Zatvorenicu koju se u spisima imenuje Zatvorenica A, su njeni odvjetnici opisali kao "ženu zarobljenu u muškom tijelu".

Sudac je na saslušanju rekao da je osoba rođena kao muškarac, ali da je u njenom rodnom listu pod spolom označen ženski, te da je pravni sustav priznaje kao ženu. Također, hormonskim tretmanom je Zatvorenica A dobila grudi, a dlake s tijela i lica su uklonjene laserom. Ipak, za vrijem boravka u strogo čuvanom zatvoru zabranjeno joj je nositi suknje i bluze, a i "šminka mora biti decentna", prenosi Mirror.

Da bi u potpunosti postala žena, A treba učiniti još i medicinski zahvat promjene spola, ali to ne može učiniti dok je u muškom zatvoru. Zatvorenica A , koja je u dvadesetim godinama, preko video veze je pratila saslušanje na kojem je njena odvjetnica tražila njen premještaj u ženski zatvor pod pravnim objašnjenjem da joj se u muškom zatvoru krši prava prema Europskoj konvenciji o ljudskim pravima.

Liječenje 80,000 funti

Sudsko vijeće se protivilo ovom zahtjevu zbog eventualnog neprihvaćanja od drugih zatvorenica u ženskom zatvoru, te da će, ako A bude premještena, zbog operacije dug period biti odvojena od ostalih zatvorenika, ali i da će troškovi njenog liječenja godišnje premašivati svotu od 80,000 funti.

Također, Vijeće vjeruje da bi prijelaz u ženski zatvor moglo negativno utjecati na njeno mentalno zdravlje što bi utjecalo na rizik od njene društvene prilagodbe. Sve te negativne komponente bi joj moglo umanjiti izglede za smanjenje zatvorske kazne.   

Pročitajte više