Velika galerija: Evo kako je izgledao prosvjed u Vukovaru

Foto: Sanjin Strukić, Filip Kos/Pixsell, Video: Index

NA TRGU Republike Hrvatske u Vukovaru održan je prosvjedni skup koji je inicirao vukovarski gradonačelnik Ivan Penava zbog, kako kaže, nezadovoljstva radom državnih institucija u procesuiranju ratnih zločina.

>> Tisuće na prosvjedu u Vukovaru: "Nismo svi za pomirbu. Ovo je tek početak"

>> Potresna svjedočanstva u Vukovaru: "Silovali su me, a danas ih susrećem u gradu"

>> Pogledajte tko je od političara došao na prosvjed u Vukovar

Skup je na prepunom trgu počeo intoniranjem državne himne i minutom šutnje za žrtve iz Domovinskog rata, a potom je putem videolinka hrvatski branitelj Mladen Roguljić svjedočio o stradanju u Borovo Commerceu u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovo Naselje po ulasku u Vukovar pripadnika bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi u studenome 1991. godine.

Sudionicima prosvjeda s bine se potom obratio predsjednik Savjeta za hrvatske branitelje vukovarskog gradonačelnika Tomislav Josić poručivši kako oni koji mogu pomoći Vukovaru nisu danas u tom gradu.

Brojni prosvjednici u rukama nose hrvatske zastave, kao i zastave brojnih ratnih postrojbi, te transparente s porukama da se konačno kazne krivci za stradanje Vukovara i drugih mjesta u Domovinskom ratu.

Među okupljenim prosvjednicima viđeni su i Ljubo Ćesić Rojs, Željka Markić, Stevo Culej, Miro Bulj, Željko Glasnović, Zlatko Hasanbegović, Bruna Esih, Darko Milinović, Hrvoje Zekanović i drugi.

S pozornice je rečeno kako se istodobno s vukovarskim, održavaju i prosvjedni skupovi u brojnim državama u kojima žive iseljeni Hrvati. 

Pogledajte kako je izgledao današnji prosvjed.

Pročitajte više