Sudski vještak: Sanader zbog srčanih problema nije raspravno sposoban!

ZBOG Sanaderovih zdravstvenih problema rasprava je odgođena. Suđenje će početi 3. studenog. Video snimke pogledajte ovdje.

Nakon ročišta Sanader je odveden na Rebro.

Ivo Sanader oko 8:50 sati krenuo je iz Remetinca prema sudu gdje ga je dočekao njegov odvjetnički tim: Jadranka Sloković, Goran Suić i Čedo Prodanović. Oko 9:10 sati štićena kolona vozila sa Sanaderom stigla je na Zrinjevac. Kao i na početku svakog suđenja, sudac je prvo od Sanadera tražio osobne podatke, a zatim mu je pročitao optužnicu te ga je pitao li je razumio i osjeća li se krivim. Početak suđenja je kasnio zbog gužve i velikog broja prisutnih novinara koji su morali proći dvije kontrole kako bi ušli u sudnicu.

Kronologija suđenja:

10:18 - "Kako nisu ispunjeni uvjeti za održavanje današnje rasprave, ista se odgađa, a nova se zakazuje za 3. i 4. studenog prema prethodnom rasporedu", kazao je Turudić koji je još primijetio da nije u redu od Sanadera što nije obavio sve potrebne zahvate iako je to mogao napraviti još od 5. rujna.

"Za sada to nećemo tumačiti kao namjeru odugovlačenja postupka, ali vrlo je blisko tome", kaže Turudić te objašnjava kako Sanader nije imao pravo računati da će mu pritvor biti ukinut, s obzirom da na to nije mogao utjecati.

10:16 - Tijekom procedure koja je Sanaderu potrebna, objašnjava Gašparević, moguće je postaviti stent i umanjiti rizik od bolesti. Turudića je zanimalo i kada bi se nakon toga mogla zakazati rasprava. "Po obavljenoj koronarografiji, ukoliko se ne utvrdi značajno suženje na koronarnim žilama, raspravni postupak može se nastaviti već za nekoliko dana. Ukoliko su potrebni terapijski postupci dilatacije i postavljanja stenta, po tim postupcima, ukoliko nema nepredviđenih komplikacija, pacijent je raspravno sposoban već za tjedan dana", kazao je vještak.

10:12 - "Za koliko vremena će se dobiti rezultati postupka", pitao je Turudić vještaka. Gašparević kaže da je već tijekom postupka moguće učiniti terapijski postupak proširenja eventualno snižene krvne žile. "To bitno mijenja rizik svakog čovjeka za akutni koronarni incident, odnosno koronarnu bolest kao takvu", kazao je vještak. Koronarografija je, objašnjava vještak, dijagnostički postupak tijekom moguće je po potrebi i intervenirati. "To je terapijska procedura za rješavanje koronarne bolesti".

10:10 - Sanaderu je jutros izmjeren tlak 150/90, kazao je Turudić. Vještak Gašparević kaže da vrijednosti Sanaderovog tlaka, pulsa i šećera u krvi ukazuju na njegove zdravstvene tegobe.

10:06 - Turudić traži od vještaka da se jasno izrazi je li Sanader raspravno sposoban. Gašparević kaže da sudska rasprava, kao stresna situacija, za Sanadera predstavlja dodatni rizik. "Smatram da pacijent danas nije raspravno sposoban, s obzirom da želi obaviti koronarografiju i smatram da joj treba dati prednost prije nastavka procesa", kaže vještak.

10:04 - Vladimir Gašparević, stalni sudski vještak, potvrdio je da Sanader ima problema s nepravilnim radom srca, te da ga muči povišeni tlak, poremećaj metabolizma masnoća, koji uz druge, dodatne faktore kao što su dob, obiteljska anamneza i spol predstavljaju riziko faktore koronarnog zbivanja. Već je 5. rujna bila predložena koronarografija, koja do sada nije učinjena. "Pacijent i dalje navodi iste tegobe, i 23. listopada je zbog navedenih tegoba tražio liječničku pomoć. Pregledan je 27. listopada, kada je opet savjetovana koronarografija prije početka sudske rasprave". Jutros se Sanader opet potužio na nepravilni rad srca i pritisak u grudima. Gašparević predlaže da se obavi zakazani pregled, a po potrebi da se Sanaderu propiše terapija. Planirano je da Sanadera danas hospitaliziraju u klinici za kardiologiju KBC-a Zagreb.

10:00 - "Osjećate li se raspravno sposobnim?", pitao je Turudić Sanadera. "Ja se i inače ponašam malo neodgovorno po pitanju svog zdravlja, to mi kažu i odvjetnici i liječnici. Prihvatit ću stav pozvanih sudsko-medicinskih vještaka", kaže Sanader.

9:58 - Turudić je pitao Sanadera kako se danas osjeća. "Osjećam iste simptome ekstrasistole, visokog tlaka, pritiska u prsima kao i protekla dva-tri tjedna", rekao je Sanader. Bivši šef HDZ-a rekao je da su mu i danas i jučer mjerili tlak. Kaže da mu je tlak visok, ali ne zna točno koliki.

9:55 - Sanader je na suđenje došao u trapericama i puloveru. Izgleda dosta umorno i ispijeno.

9:51 - Sudac Turudić kazao je na samom početku da nisu obaviješteni da Sanader ima zdravstvene poteškoće. "To su kardiološki problemi, ali to je već duže vrijeme", obrazložio je Sanader.

"Ispričavam se što sam došao ovako obučen, rečeno mi je da idem kod liječnika. Još u nedjelju sam u našoj ambulanti zatražio liječnički pregled, zakazali su mi pregled na Rebru. Pregled je dogovoren jučer popodne, rečeno mi je da idem u bolnicu. Zato se želim ispričati što nisam došao u odijelu. Moram reći radi javnosti i radi vas, da sam već bio na pregledu na Rebru 5. rujna i da je liječnik već tada predložio koronarografiju. Nije rekao termin, prepustio mi je da to odlučim. Mislio sam da ću biti pušten uz jamčevinu i da ću to napraviti od kuće. Problemi su se pogoršali i u nedjelju sam tražio opet pregled", kazao je Sanader.

> BBC i Financial Times o suđenju Sanaderu: Korupcija je najveći problem u Hrvatskoj
> Počinje prvo suđenje Sanaderu!
> Kako je sve počelo

Pročitajte više