Velika oluja u Sjevernom moru zatvorila rotterdamsku luku

ROTTERDAMSKA luka je od večeras u 22 sata zatvorena za sve brodove kako bi se specijalno izgrađenom branom zaštitila od poplave koju bi mogla izazvati neočekivano snažna oluja u Sjevernom moru.

Lučke vlasti su najavile kako će luka, ako sve bude prema očekivanje, ponovno biti otvorena sutra u 19 sati.

U međuvremenu se nizozemske, ali i britanske vlasti suočavaju s ozbiljnom opasnošću od poplava i razaranja koja nisu zabilježena od 1953. godine kada je u obje zemlje poginulo preko 2000 ljudi.

Vlada britanskog premijera Gordona Browna je na izvanrednoj sjednici, a britanski ministar za okoliš Hillary Benn predviđa da će oluja na istočnoj obali Engleske koincidirati s plimom što bi moglo ugroziti na tisuće ljudi. Prvi će na udaru, oko 4:30 u petak ujutro, biti grad Immingham, a oko 7 i 8 sati bi mogli biti poplavljeni Great Yarmouth i Lowestoft.

Na području istočne Engleske su već započele evakuacije, ali i gradnja improviziranih nasipa od vreća s pijeskom.

Oluja je, inače, već ranije zatvorila naftne platforme u Sjevernom moru.

U Nizozemskoj je u 23:10, po prvi put nakon izgradnje 1997. godine, zatvoren Maestlantekering - orijaška brana koja je predviđena za zatvaranje kanala Nieuwe Waterweg u slučaju velikih oluja. Ta brana je samo dio kompleksa brana, nasipa i drugih građevina koje je Nizozemska od 1950. do 1997. sagradila kako bi spriječila plavljenje svoga teritorija - čiji se veliki dio nalazi ispod razine mora.

D.A.

Foto: AFP

Pročitajte više