Velike tehnološke tvrtke traže američke subvencije za proizvodnju čipova

Ilustracija: EPA

SKUPINA velikih tehnoloških tvrtki, uključujući Apple, Microsoft i Google, pridružila se vodećim proizvođačima čipova u formiranju lobističke grupe koja od Washingtona traži subvencije za proizvodnju čipova.

Novoosnovana koalicija Semiconductors in America, među čijim je članovima i Amazon Web Services, objavila je u utorak da je od američkih zakonodavaca zatražila da osiguraju financiranje zakona CHIPS for America, za koji predsjednik Joe Biden traži 50 milijardi dolara.

"Snažno financiranje zakona CHIPS pomoglo bi Americi da izgradi dodatne kapacitete potrebne za otpornije lance opskrbe, što bi nam osiguralo ključne tehnologije kad se ukaže potreba", priopćila je skupina u pismu čelnicima demokrata i republikanaca u oba doma Kongresa.

Grupa uključuje i kompanije iz drugih sektora koje također koriste čipove, poput telekomunikacijskih tvrtki AT&T i Verizon Communications, proizvođača opreme Cisco Systemsa, inženjerskog diva General Electric i tehnološke tvrtke Hewlett Packard Enterprise.

Teško pogođeni proizvođači

Upozorili su Washington da ne bi trebao intervenirati u korist pojedinačnih sektora, poput proizvođača automobila.

"Vlada bi se trebala suzdržati od intervencije jer industrija trenutno pokušava korigirati aktualnu neravnotežu ponude i potražnje, koja je prouzročila nestašicu", poručili su.

Globalna nestašica čipova teško je pogodila proizvođače automobila i Ford Motor najavio je da će prepoloviti proizvodnju u drugom tromjesečju.

Proizvođači automobila zatražili su od Bidenova kabineta da im osigura opskrbu čipovima. Reuters je pak prošlog tjedna izvijestio da dužnosnici ne žele upotrijebiti zakon o nacionalnoj sigurnosti da im preusmjere čipove jer bi to moglo naštetiti drugim sektorima.

Tehnološke kompanije poput Applea također su pogođene nestašicom, ali daleko manje od proizvođača automobila, podsjeća Reuters.

Proizvođač iPhonea prošlog je mjeseca priopćio da će zbog nestašice izgubiti od tri do četiri milijarde dolara prihoda u tekućem tromjesečju zaključno s lipnjem.

Pročitajte više