PUTIN SE NE ŠALI Rusija uskoro šalje 100 tisuća vojnika na granicu s NATO-om

Screenshot: Youtube

RUSIJA se priprema poslati do 100.000 na granicu s NATO savezom krajem ovog ljeta. No ne radi se o pripremama za rat, bar ne izravno, već o velikim vojnim vježbama nazvanim ni manje ni više nego - Zapad. 

Vježba "Zapad" će se održati na teritoriju Bjelorusije, zapadne Rusije, ruske eksklave Kaljiningrad i u Baltičkom moru. Sama vježba seže iz Hladnog rata, a obnovljena je 1999. i ponovo održana 2009. i 2013. 

Ime vježbe i nove postrojbe isto kao iz doba SSSR-a

Da asocijacija na Hladni rat bude još veća, u vježbama će sudjelovati nova oklopna postrojba nazvana po staroj postrojbi iz vremena Sovjetskog Saveza: Prva zaštitna tenkovska armija. Posebno je indikativno da nijedna postrojba ruskih oružanih snaga od raspada SSSR-a nije imala ovoliku koncentraciju ofenzivne moći, javlja New York Times. Ova postrojba inače ima burnu povijest: u Drugom svjetskom ratu borila se protiv Njemačke i došla do Berlina da bi potom postala dio okupacijskih snaga u istočnoj Njemačkoj i sudjelovala u invaziji na Čehoslovačku 1968.

Prema broju teretnih vagona koji je Rusija pripremila, očekuje se da će čak 4.000 tenkova i drugih oklopnih vozila te komada artiljerije biti prevezeno u Bjelorusiju. A u ovoj zemlji već se nalazi 1.000 ruskih vojnika zaduženih za protuzračnu obranu i komunikaciju. 

Prvi ruski vojnici koji će sudjelovati u vježbama očekuju se do kraja kolovoza, dok će ostatak snaga doći početkom rujna. Vježbe će se održavati od 14. do 20. 9. 

Iako se možda na prvi mah čini da se radi o reakciji Moskve na nove sankcije koje joj je američki Kongres nedavno nametnuo, ova je vježba planirana već mjesecima. No u svakom slučaju, radi se o jednom od najozbiljnijih dosadašnjih koraka predsjednika Vladimira Putina u sklopu koncentracije oružanih snaga na granicama i drugih i manevara s ciljem zastrašivanja i provokacije članica NATO-a i zemalja bliskima ovom savezu.

Amerikanci zabrinuti da bi vježbe mogle biti izgovor za zadržavanje vojske u Bjelorusiji

Naravno, osim provociranja poput presretanja NATO brodova i aviona ili prijetnji zemljama koje imaju NATO snage na svom teritoriju, Rusija je otišla i mnogo dalje vojnom intervencijom u istočnoj Ukrajini i Rusiji te aneksijom Krima. Sankcije koje su joj dosad nametnuli SAD i EU očito nisu odvratile Rusiju od daljnjeg "zveckanja oružjem", kao što ove vježbe pokazuje.

Američki vojni dužnosnici posebno su zabrinuti da bi "Zapad" mogao poslužiti kao izgovor da Rusija poveća svoju vojnu prisutnost u Bjelorusiji, zemlji koja graniči s tri kritične NATO članice: Poljskom, Litvom i Latvijom.

"Razlog za brigu je to da možda neće otići, a to nije paranoja", upozorava general Tony Thomas, čelnik zapovjedništva specijalnih operacija SAD-a. 

"Prvo i glavno, poruka (vježbi) je: 'Gledamo vas; snažni smo; naučili smo mnogo; ne petljajte se s Rusijom", smatra umirovljeni američki general i bivši obrambeni ataše u Moskvi Peter Zwack.

NATO šalje pojačanje u baltičke zemlje

NATO će kao mjeru opreza poslati 600 američkih padobranaca u tri baltičke zemlje članice NATO-a za vrijeme trajanja vježbi i odgoditi rotaciju borbene grupe predvođene SAD-om iz Poljske. 

"Gledajte, bit ćemo pripravni, bit ćemo spremni. Ali nećemo biti na parapetu čekajući da se nešto dogodi", rekao je američki general Frederick Hodges, ilustrirajući tako oprezno, ali ne i panično raspoloženje koje ovih dana vlada u zapovjedništvu NATO-a. 

Pročitajte više