Veliki prosvjed 1. svibnja: Na ulicama sindikalci, studenti i nezadovoljni građani

ORGANIZATORE prosvjeda "Stegnite vi remen bando lopovska!" začuđuje i brine što nitko iz vlade nije reagirao na njihovu najavu prosvjeda ukoliko ne obećaju da će do kraja mandata ispuniti njihovih 13 zahtijeva.

"Zabrinut sam jer nisam čuo nikakav glas od Vlade. Očekujem odgovor na najavu prosvjeda ili da barem nekom "potrčkalu" iz ureda u Vladi daju komad papira pa da napiše da ignoriraju naše zahtjeve i to pošalju", rekao je za Index Josip Dell'olio, jedan od organizatora prosvjeda koji će se održati na "Praznik rada" u Zagrebu na Trgu bana Jelačića.

Na Filozofskom fakultetu najavljuju blokadu do ispunjenja zahtijeva o besplatnom školovanju

Nastojanja ove grupe koja na Facebooku broji već 58 tisuća članova, a organizirala je i veliki prosvjed 5.prosinca 2008. godine u nekoliko hrvatskih gradova, bit će povezivanje sa svim "potlačenim" skupinama u našoj zemlji koje sve više dižu svoj glas i kreću u konkretne akcije protiv vlade.

Uz ovu Inicijativu, ovih dana su vrlo aktivni i studenti koji već sedmi dan blokiraju nastavu na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i koji najavljuju nastavak blokade do ispunjenja svojih zahtjeva, odnosno dok netko ne potvrdi da je osigurano 300 milijuna kuna koji su potrebni za ispunjenje ovog cilja.

Jedan od organizatora prosvjeda 5. prosinca sada organizira studente u Splitu

Uz Filozofski fakultet u blokadi su i mnogi drugi u Hrvatskoj, a broj studenata koji ih podržavaju u zahtjevima svakim danom se sve više povećava. Organizatori grupe "Stegnite vi remen bando lopovska!" ovog će tjedna raditi na dodatnom povezivanju sa studentima i sindikatima koji su najavili da njihov štrajk počinje 12. svibnja i to zbog jednostranog smanjenja plaća državnih službenika za šest posto.

"Dao sam punu podršku studentima Filozofskog fakulteta i isto tako dajem punu podršku i svim drugim gradovima gdje su održani prosvjedi i blokade fakulteta. Među studentima koji su 5. prosinca bili na prosvjedu nalaze se i studenti Filozofskog fakulteta. Jedan od Inicijatora grupe je sada jedan od organizatora blokade u Splitu i obećao je da će organizirati autobus koji će iz Splita doći u Zagreb", rekao je Dell'olio te dodao kako sutra dolazi u Zagreb da bi prisustvovao plenumu studenata na Filozofskom fakultetu i sastao se sa sindikalistom Vilimom Ribićem.

"Svi smo na istoj fronti iste borbe"

"Budući da smo svi na istoj fronti iste borbe, radit ću na tome da se udružimo za prosvjed 1. svibnja te da nastavimo suradnju zajedničkim snagama i 12. svibnja kada su sindikati najavili svoj štrajk. Mi smo spremni dati punu potporu", tvrdi Dell'olio te dodaje kako među njihovim zahtjevima još od prvog prosvjeda stoji onaj za besplatnim školstvom, koje blokadom traže studenti, a da su i uz sindikate, jer smatraju kako su njihovi članovi jedna od najobespravljenijih grupacija u društvu.

Organizatori grupe primijetili su mala "ometanja" na njihovim internetskim stranicama, a oni ne bi željeli proricati tko stoji iza tih napada. "Pokušali su nam ući u administracijski dio naše stranice s jednog uređaja s područja Rijeke te smo to prijavili operateru i to će oni riješiti. Bio je još jedan pokušaj skretanja e-mail formulara na drugu adresu, a to je link preko kojeg ljudi prijavljuju svoje prijedloge i izražavaju podršku", kazao je Dell'olio te dodao kako su to riješili, jer su članovi grupe koja i djeluje preko interneta informatički dobro "potkovani".

Rektor Bjeliš najavio da od sutra fakulteti normalno rade

Rektor Zagrebačkog sveučilišta Aleksa Bjeliš danas je poručio kako od sutra fakulteti normalno rade, jer je Fakultetsko vijeće Filozofskog fakulteta u Zagrebu reklo da se obustava nastave prihvaća do kraja ovog tjedna. Ova ideja rektora kojega su studenti već nazvali "licemjerom i populistom" neće se svidjeti organizatorima blokade koji će, barem na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, na plenumu koji je počeo u 20 sati odlučiti o nastavku ove akcije.  

Na Fakultetu političkih znanosti koje je blokiran u četvrtak sutra neće biti nastave, jer se plenumi nisu održavali preko vikenda, a na onom u petak je izglasan nastavak blokade do ponedjeljka kada će se, tek u popodnevnim satima odlučivati o njezinom prestanku. U Splitu će se sutra blokirati još dva fakulteta, Pravni i Kineziološki, što isto "pobija" riječi rektora Zagrebačkog sveučilišta koji je najavio kraj blokada. Na svim fakultetima na kojima traje blokada potpisuje se peticija za besplatno obrazovanje, a održavaju se i alternativa predavanja i radionice. O svim događajima u vezi studentske blokade na Filozofskom fakultetu možete čitati i na www.slobodnifilozofski.bloger.hr.

I.Kri
Foto: Index

Pročitajte više