Tko je Kara-Murza, veliki Putinov protivnik osuđen na 25 godina zatvora?

Foto: Profimedia

OPORBENI ruski političar Vladimir Kara-Murza osuđen je na 25 godina zatvora zbog izdaje i drugih optužbi povezanih s kritiziranjem rata u Ukrajini. Bivši rusko-britanski novinar i političar posljednji je u nizu Putinovih protivnika koji su završili u zatvoru ili su bili prisiljeni pobjeći iz Rusije, piše BBC. 

Kara-Murza je odbacio optužbe i kritizirao postupak suđenja. "Stojim iza svake riječi koju sam rekao. Ne samo da se ne kajem ni zbog čega već sam ponosan na sve što sam rekao i napravio", izjavio je prošlog tjedna na sudu u Moskvi i dodao da njegovo suđenje podsjeća na Staljinove procese tridesetih godina. 

"Znam da će doći dan kada će nestati mrak nad našom zemljom"  

Radi se o 41-godišnjem ocu troje djece koji je proveo godine suprotstavljajući se politikama ruskog predsjednika Vladimira Putina i koji je lobirao kod stranih vlada i institucija da uvedu sankcije Rusiji i pojedinim Rusima zbog navodnih kršenja ljudskih prava.   

Optužen je za izdaju i diskreditaciju ruske vojske nakon što je kritizirao ono što Moskva naziva svojom "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini. "Kriminalci se trebaju pokajati za ono što su učinili. Ja sam, pak, u zatvoru zbog svojih političkih stavova", rekao je Kara-Murza tijekom suđenja.

"Znam da će doći dan kada će nestati mrak nad našom zemljom. Tada će naše društvo otvoriti oči i zadrhtati kad shvati kakvi su strašni zločini počinjeni u njegovo ime", dodao je.  

Rusija je nedugo nakon početka invazije na Ukrajinu uvela zakon cenzure s ciljem gušenja otpora u društvu. Diskreditiranje vojske po njima se može kazniti kaznom do pet godina zatvora, dok se za širenje namjerno lažnih informacija o vojsci može dobiti kazna od 15 godina zatvora. 

Supruga: Žele ga uništiti 

Supruga Kara-Murze je uoči izricanja današnje presude rekla da se radi o ciničnoj osveti. "Oni ne žele samo zatvoriti mog muža. Žele ga uništiti", kazala je u intervjuu za Sunday Times. 

Dodala je kako je brine njegovo zdravlje s obzirom na to da Kara-Murza, nakon što je dva puta preživio trovanje za koje je okrivio Kremlj, pati od polineuropatije, bolesti koja zahvaća periferne živce. "Brzinom kojom simptomi napreduju on neće živjeti još 25 godina. Mislim da neće ni pet", kazala je. 

Kada je Kara-Murza prošle godine najavio da se vraća u Moskvu, njegova supruga Evgenija bila je svjesna rizika, ali ga u povratku nije pokušala spriječiti. Ubrzo je završio u zatvoru zbog kritiziranja rata u Ukrajini. Sve optužbe protiv njega odnose se na istupanje protiv rata i protiv predsjednika Putina. 

"Svi razumijemo rizik oporbenih aktivnosti u Rusiji. Ali nisam mogao šutjeti pred onim što se događa jer je šutnja oblik sudioništva", poručio je krajem prošle godine Kara-Murza u pismu iz ćelije. 

Smatrao je da ne može ostati ni u inozemstvu. "Nisam smatrao da imam pravo nastaviti svoje političko djelovanje, pozivati druge ljude na akciju ako sjedim sigurno negdje drugdje." Prvi put je Evgenija, koja zbog sigurnosti živi u SAD-u s djecom, čula za uhićenje svog supruga od njegovog odvjetnika.  

"Volim i mrzim ovog čovjeka zbog njegovog nevjerojatnog integriteta. Morao je biti tamo s onim ljudima koji su izašli na ulice i bili uhićeni. Htio je pokazati da se ne treba bojati pred tim zlom i ja ga zbog toga duboko poštujem i divim mu se. Ali bih ga mogla i ubiti", rekla je Evgenija.  

Više optužbi 

Kara-Murza je prvo bio pritvoren zbog neposluha prema policajcu, no nakon što je završio u pritvoru, počele su pljuštati teške optužbe. Aktivist je prvo optužen za "širenje lažnih informacija" o ruskoj vojsci i "višem vodstvu". 

Kara-Murzin slučaj temelji se na govoru u Arizoni gdje je rekao da Rusija čini ratne zločine u Ukrajini kazetnim bombama u stambenim četvrtima i "bombardiranjem rodilišta i škola". Druga optužba proizlazi iz događaja za političke zatvorenike na kojem se aktivist osvrnuo na ono što istražitelji nazivaju ruskom "navodno represivnom politikom". 

Zatim je prošlog mjeseca optužen za državnu izdaju. "Kremlj želi prikazati Putinove protivnike kao izdajnike... pravi izdajnici su oni koji uništavaju blagostanje, ugled i budućnost naše zemlje zarad svoje osobne moći , a ne oni koji govore protiv toga", rekao je Kara-Murza. 

Politički progon 

Optužba za izdaju temelji se na tri govora u inozemstvu, uključujući i onaj u kojem je Kara-Murza rekao da su u Rusiji politički protivnici progonjeni. Istražitelji tvrde da je govorio u ime Zaklade Slobodna Rusija sa sjedištem u SAD-u, koja je zabranjena u Rusiji, gdje se svako "savjetovanje" ili "pomoć" stranoj organizaciji koja se smatra sigurnosnom prijetnjom sada može klasificirati kao izdaja. 

"Državna izdaja zbog javnih govora? To je jednostavno apsurdno. To je jednostavno progon zbog slobode govora. Zbog mišljenja. Ne zbog bilo kakvog pravog zločina", tvrdi Kara-Murzin odvjetnik Vadim Prokhorov telefonom iz Moskve. 

Kaže da aktivist u to vrijeme nije imao veze sa zakladom. "Ovo je politički slučaj. Oni pokušavaju stigmatizirati apsolutno normalnu, civiliziranu rusku oporbu." Sam Kara-Murza ističe da je posljednji optužen za izdaju zbog političke oporbe bio nobelovac Aleksandar Solženjicin 1974. "Mogu samo reći da mi je čast biti u takvom društvu." 

Kara-Murza je također upozorio da rat u Ukrajini neće prestati dok je Vladimir Putin na vlasti. "Za Putina je kompromis znak slabosti i poziv na daljnju agresiju. Ako mu se dopusti da sačuva obraz iz rata, onda ćemo za godinu ili dvije imati još jedan", kaže. 

Pročitajte više