Veliko poskupljenje u Britaniji: Od danas 54% veći računi za struju i plin

BRITANCE od danas čekaju mnogo veći računi za iskorištenu energiju. Državni regulator za energiju podigao je danas gornju granicu cijena za 54%, što je najveći takav skok otkako je 2017. počeo ograničavati povećanja cijena.

Zbog rasta cijena struje i plina, u Engleskoj će se udvostručiti broj kućanstava koja se "bore s plaćanjem računa", odnosno onih koja troše najmanje 10% svojih ukupnih primanja na račune za energiju. Uskoro bi moglo biti 5 milijuna takvih obitelji u Britaniji, piše CNN.

"Milijuni ljudi će imati problema s plaćanjem grijanja i struje", rekao je jučer Adam Scorer, izvršni direktor National Energy Action, dobrotvorne organizacije za borbu protiv siromaštva.

Novi rast cijena u listopadu?

Britancima su još prošlog listopada računi porasli za 12%, nakon što su veleprodajne cijene plina skočile na rekordne razine zbog globalne krize opskrbe prirodnim plinom. Analitičari očekuju da bi na jesen opet moglo doći do dodatnog porasta cijena jer je invazija na Ukrajinu poremetila stanje na tržištu.

Resolution Foundation, organizacija koja se bavi analizom životnog standarda, procjenjuje da bi, ako dođe do daljnjeg porasta cijena u listopadu, broj engleskih kućanstava koja se bore s plaćanjem računa za energiju mogao doseći 7.5 milijuna – što bi bila skoro trećina svih obitelji u Velikoj Britaniji.

Pročitajte više