Venecija: Nastavljen rad konferencije o Mediteranu

U CENTRU Fondazione Cini u Veneciji u srijedu je nastavljen rad Ministarske konferencije o održivom razvoju ribarstva na Mediteranu, na kojoj sudjeluju ministri poljoprivrede i ribarstva mediteranskih zemalja i predstavnici Europske komisije.

Hrvatsko izaslanstvo na skupu, koji bi trebao zacrtati buduću zajedničku politiku upravljanja ribljim resursima Sredozemlja, vode zamjenik ministra vanjskih poslova Ivan Šimonović i pomoćnik ministra poljoprivrede Ivan Katavić, jer ministar poljoprivrede i šumarstva Božidar Pankretić zbog zdravstvenih razloga ne sudjeluje na konferenciji.

Na konferenciji se danas nastavljaju izlaganja nacionalnih izaslanstava, među kojima i hrvatskog, te prije toga slovenskog izaslanstva.

Zamjenik ministra Šimonović je najavio da će u svom govoru podržati usvajanje ministarske deklaracije skupa, obrazložiti hrvatsku odluku o proširenju jurisdikcije i izraziti spremnost Hrvatske za nastavak bilateralnog i multilateralnog dijaloga jadranskih zemalja o očuvanju ribljeg fonda i ekološkoj zaštiti Jadrana.

Na jučerašnjim razgovorima s izaslanstvima Italije i Slovenije, dogovoren je nastavak bilateralnog dijaloga i podržan prijedlog Hrvatske da se na proljeće iduće godine održi sastanak svih jadranskih država, kazao je Šimonović.

Ivan Katavić, ravnatelj hrvatske Uprave za ribarstvo, istodobno je s talijanskim kolegom Paolom Scarpom Bonnanom dogovorio reaktiviranje Mješovite hrvatsko-talijanske komisije za ribarstvo koja bi trebala razmotriti niz zajedničkih mjera za očuvanje ribarstva na Jadranu, u kojem je u zadnjih 50 godina riblji fond smanjen za dvije trećine.

Na marginama konferencije, koja bi trebala završiti usvajanjem Ministarske deklaracije u kojoj bi se trebali postaviti temelji za uspostavu multilateralnog sustava za upravljanje ribarstvom i zaštitu Sredozemlja, hrvatsko izaslanstvo nastavit će s bilateralnim susretima, od kojih je najznačajniji onaj s povjernikom EU za poljoprivredu i ribarstvo Franzom Fischlerom.

On je u utorak kritizirao Hrvatsku zbog "jednostranosti" kod proglašenja ekološko-ribolovne zone na Jadranu i pozvao jadranske zemlje da suradnjom dođu do zajedničkih rješenja.

Istodobno je sudionike skupa pozvao da podrže koncept "usklađenog širenja jurisdikcije na otvoreno more" koji jedini može osigurati značajan napredak u upravljanju ribarstvom.

Zbog činjenice da se za širenje jurisdikcije odlučila bez "usklađivanja i koordinacije" sa susjedima, Hrvatsku su u Veneciji kritizirali i drugi sudionici, prije svih talijanski domaćini, ministar poljoprivrede Giovanni Alemenno i Paolo Scarpa Bonnano, te članovi slovenskog izaslanstva.

Kritikama i lekcijama o "multilateralnosti" kao europskom načinu odlučivanja, Hrvatska će vjerojatno biti izložena i danas, posebno u istupu slovenskog ministra poljoprivrede Francija Buta.

Pročitajte više