VIDEO Venezuela na rubu, oporba optužuje vladu za "državni udar"

Foto: FaH

DEMOKRACIJA je u Venezueli upravo dobila još jedan težak udarac. Državno izborno povjerenstvo u toj zemlji suspendiralo je referendumsku inicijativu oporbe za opoziv predsjednika Nicolasa Madura.

Ova je odluka razbjesnila oporbu predvođenu Henriqueom Caprilesom, koji je optužio vlast da je prešla granicu i postala diktatura, prenosi Reuters.

"Jučer smo svjedočili državnom udaru, nema drugog imena za to", rekao je u petak Capriles, guverner i predsjednički kandidat u dva navrata, i dodao: "Mi smo na rubu. Ne želimo društvenu eksploziju, ali što da radimo kada nam žele oduzeti naše ustavno pravo?"

Suspendirano skupljanje potpisa za referendum o Madurovom opozivu

Drugi oporbeni lider Jesus Torrealba usporedio je izazov pred kojim se nalazi venecuelanska oporba s poljskim pokretom Solidarnost protiv komunističke vlasti iz osamdesetih godina. "Naš odgovor neće biti ni pokoravanje ni nasilje, nego borba temeljena na načelima miroljubivog otpora."

Skupljanje četiri milijuna potpisa za referendum, koje je trebalo početi slijedeći tjedan, otkazano je zbog navodnih nepravilnosti, odnosno lažnih potpisa u preliminarnom sakupljanju. Kritičari tvrde da je državno povjerenstvo, kao i pravosuđe, u potpunosti odano vladi, te da nijedna njihova odluka nije bila na štetu predsjednika Madura, koji je zamijenio pokojnog Huga Chaveza 2013.

"Socijalizam je ovdje propao, svatko to može vidjeti"

Serija prosvjeda počela je u petak izlaskom desetaka studenata na ulice Caracasa. "Socijalizam je ovdje propao, svatko to može vidjeti. Ova katastrofa najviše pogađa nas mlade", rekla je tom prilikom studentica Saray Nava.

Prosvjedi u Caracasu nastavljeni su u subotu maršem nekoliko tisuća "žena u bijelom", koji su predvodile supruge zatvorenih oporbenih lidera Lillian Tintori i Patricia Gutierrez.

 

"Preuzmimo Venezuelu": Veliki prosvjedi najavljeni za srijedu

Za srijedu su najavljeni veliki prosvjedi diljem zemlje pod sloganom "Preuzmimo Venezuelu". U kaotičnim prosvjedima protiv vlasti 2014. poginulo je 43 ljudi, uključujući pristaše vlasti i oporbe.

 Iako ima najveće rezerve nafte na svijetu, Venezuela prolazi kroz neviđenu ekonomsku krizu. Cijene neprestano rastu zbog troznamenkaste inflacije dok ljudi sve više gladuju zbog nestašica hrane. Dok kritičari krive politiku Ujedinjene socijalističke stranke koja je na vlasti 18 godina, vlada krivi pad cijena nafte i "ekonomski rat" koji SAD navodno vodi protiv Venezuele.

Predsjednik Maduro je iz Azerbejdžana pozvao na "mir, dijalog, poštivanje zakona i pravde" i dodao kako "neodgovorne grupe koje vode venecuelansku desnicu ne smiju pokvariti Božić". Madurov aktualni mandat istječe 2019. Oporba je osvojila većinu u parlamentu 2015.

Američki State Department izrazio je "duboku zabrinutost" zbog nemogućnosti građana Venezuele da sami odlučuju o svojoj sudbini. Njegov aktualni mandat istječe 2019.

Pročitajte više