Verbalni ili fizički napad na poslu doživjela je većina medicinskih sestara

Foto: Pixsell/Davor Puklavec

HRVATSKA komora medicinskih sestara provela je anketiranje medicinskih sestara i glavnih medicinskih sestara. One su odgovarale na pitanja o nasilju s kojim su se susrele na radnom mjestu. Čak 89 posto anketiranih medicinskih sestara doživjelo je na svom radnom mjestu neki oblik verbalnog ili fizičkog nasilja. Od sestara koje su doživjele nasilje, dvije trećine (62%) istaknule su da su napadi na radnom mjestu bili verbalni, dok je nešto više od trećine (37%) sestara, uz verbalno, doživjelo i fizičko nasilje.

U posljednjih 5 godina napadi na medicinske sestre dogodili su se u 73 posto zdravstvenih ustanova koje su sudjelovale u ovoj anketi. Rezultati su to istraživanja Nasilje nad medicinskim sestrama i sigurnost u zdravstvenim ustanovama koje je u svibnju ove godine provela Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS). Detaljniji rezultati anketa dostupni su na ovom linku

Tijekom svibnja ove godine provedene su dvije ankete, u jednoj je sudjelovalo 1705 medicinskih sestara, a u drugoj 83 glavne medicinske sestre. Medicinske sestre odgovarale su na pitanja o eventualnom fizičkom ili verbalnom nasilju koje su doživjele tijekom obavljanja posla, a glavne medicinske sestre odgovarale su na pitanja o stanju sigurnosti u njihovim ustanovama i na pitanja o slučajevima napada na sestre. 

Medicinske sestre se na radnom mjestu osjećaju nesigurno

Prema rezultatima anketa, svega 37 posto medicinskih sestara doživjelo je nasilje te ga prijavilo, a prijavu su najčešće podnijele poslodavcu. One koje nisu prijavile doživljeno nasilje svoju odluku su opravdale time što nisu željele stvarati dodatne probleme i bojale su se novih napada. 

Medicinske sestre su nasilje doživjele najčešće od strane pacijenata (77%) i njihove pratnje ili obitelji (56%). Čak 52 posto medicinskih sestara se na svojem radnom mjestu ne osjeća sigurno. 95 posto medicinskih sestara smatra da su fizička zaštita i sigurnost u zdravstvenim ustanovama na razini koja nije odgovarajuća. 

Glavne medicinske sestre sigurnosti dale ocjenu 3

Glavne medicinske sestre ocijenile su sigurnost u zdravstvenim ustanovama prosječnom ocjenom 3. Prema njihovim odgovorima, u 73 posto ustanova dogodili su se napadi na medicinske sestre u posljednjih pet godina. 

76 posto ustanova ima portira tijekom dana, a 67 posto ga ima i tijekom noći. Dvije trećine zdravstvenih ustanova zaključava svoja vrata tijekom noći, a polovica ih nema osiguranu zaštitarsku službu od 0 do 24 sata. 

Pročitajte više