Verbum objavio knjigu Luigija Giussanija "Izazov kršćanstva - Podrijetlo kršćanske pretenzije"

Knjigu Luigija Guissanija "Izazov kršćanstva Podrijetlo kršćanske pretenzije" objavila je splitska nakladna kuća Verbum.

Guissani smatra da već stoljećima bjesni svjetovna dogma protiv događaja Utjelovljenja koja, polažući pravo da utvrdi granice Božjeg djelovanja, uporno osporava Bogu mogućnost da postane čovjekom.

Od toga, piše u uvodu Guissani, potječe "moderna dogma cijele prosvjetiteljske kulture, odnosno dogma odvajanja vjere od zemaljske stvarnosti s njezinim problemima."

"Ovakav stav potpuno odražava infantilno stajalište kojim čovjek zabranjuje Bogu da se miješa u njegov život," dodaje Guissani.

Knjiga "Izazov kršćanstva" (155 str.) u devet poglavlja obrađuje čovjekovu religioznu kreativnost, potrebu za objavom, zagonetku kao činjenicu na čovjekovu putu, način na koji je u povijesti iskrsnuo problem, put u duboku sigurnost, pedagogiju Kristova samootkrivanja, izričitu izjavu i očitovanje, Isusovo shvaćanje života i suočenje s kršćanskom pretenzijom.

Autor je knjizi napisao predgovor i uvod, a na kraju su joj pridodani biblijsko kazalo, kazalo osoba i predmetno kazalo.

Knjiga "Izazov kršćanstva" drugi je dio Guissanijeve trilogije "PerCorso" a na hrvatski jezik su je preveli Marija Gozze Brigljević i Ivan Gozze. Prvu knjigu "Religiozni smisao" Verbum je objavio 2002. godine.

Monsinjor Luigi Giussani (1922.) poznati je talijanski katolički javni djelatnik. Utemeljitelj je crkvenog pokreta Comunione e Liberazione (Zajedništvo i oslobođenje).

(Hina) xmk yjn

Pročitajte više