Verheugen: Europska komisija dat će pošteno i objektivno mišljenje o Turskoj

EUROPSKA komisija dat će poštenu i objektivnu procjenu turskog napretka u reformama, izjavio je u ponedjeljak povjerenik Komisije za proširenje Guenter Verheugen nakon prvog od niza susreta koje će imati tijekom višednevnog posjeta Ankari.

"Mogu obećati da će ocjena Komisije biti pravedna, objektivna i poštena i da će uzeti u obzir impresivni napredak ostvaren u Turskoj", rekao je Verheugen na konferenciji za novinare nakon susreta s turskim ministrom vanjskih poslova Abdullahom Gulom.

Verheugen je potvrdio da će izviješće o turskom napretku biti objavljeno 6. listopada na temelju kojeg će šefovi država ili vlada EU-a na summitu u prosincu donijeti odluku hoće li se s Turskom otvoriti pregovori o punopravnom članstvu u EU.

"Trenutak istine se približava. Bio sam vrlo jasan: ništa ne može niti smije zadržati donošenje odluke koja je predviđena u prosincu", rekao je Verheugen.

Povjerenik je također rekao da unatoč velikom napretku ima poteškoća u pojedinim područjima.

"Nećemo kriti činjenicu da postoje poteškoće u pojedinim područjima i da provedba nije potpuna", rekao je.

Verheugen je pohvalio tursku vladu zbog uloženih napora u eliminaciji torture.

"Očekujemo od Turske da u potpunosti ukloni takvu praksu, to se ne može tolerirati. Izgleda da postoji jasna tendencija da politika vlade djeluje. Dobivamo izvješća o maltretiranjima i mučenjima u policijskim postajama, ali bilo bi mi teško reći da to ima sustavni karakter, kao što je bilo ranije".

Verheugen se nije htio izjasniti o drugoj, potencijalnoj vrućoj temi, prijedlogu turske vlade da se kazneno goni bračni preljub.

"Mislim da nije pametno danas bilo što komentirati", rekao je Verheugen, dodajući da Komisija ne komentira zakonske prijedloge.

Uoči Verheugenova dolaska u Ankaru, turski premijer Recep Tayyip Erdogan, koji predstavlja umjerenu islamsku Stranku pravde i razvoja, branio je u novinskom intervjuu kontroverzni vladin prijedlog o kriminaliziranju bračnog preljuba kao važnog koraka u očuvanju obitelji.

"Obitelj je za nas sveta institucija. Što je jača obitelj, jača je i zemlja. Ako je obitelj oslabljena, zemlja je osuđena na propast", rekao je Erdogan za turski list Sabah.

Godine 1996. turski Ustavni sud je odbacio sličan zakon uz obrazloženja da se njime nepravedno kažnjavaju žene. Sadašnji zakonski prijedlog izjednačava muškarce i žene, a preljubnici bi mogli biti kažnjeni do tri godine zatvora.

Skupine za ženska prava i drugi aktivisti planiraju masovne prosvjede u Ankari, a brojni kritičari kažu da bi takav zakon mogao udaljiti Tursku od EU-a.

Prema neovisnom izvješću British Councila i Otvorenog instituta, objavljenog u ponedjeljak, EU bi trebala otvoriti pregovore s Turskom čim ona ispuni kopenhaške političke kriterije.

"Turska je posljednjih godina provela tihu revoluciju pokušavajući ispuniti političke kriterije potrebne za članstvo u EU", rekao je bivši finski predsjednik, predsjedetalj Neovisne komisije Martti Ahtisaari. Neovisna komisija sastavljena je od bivših predsjednika, ministara vanjskih poslova i europskih povjerenika, a formirana je u ožujku ove godine.

Mnogi u EU vjeruju da bi proces ulaska Turske u EU mogao trajati desetak godina do 2014. ili kasnije, kada bi Turska mogla imati stanovnika koliko i Njemačka, danas najbrojnija članica.

Prema novom ustavu, glasačka prava zemalja članica usko su vezana uz broj stanovnika, pa bi Turska mogla posve poremetiti postojeću ravnotežu moći u EU.

(Hina) xsv ysd

Pročitajte više