Verizon i AT&T - pobjednici aukcije za bežičnu mrežu za koju je odvojeno 19,59 milijardi dolara

VERIZON Communications i AT&T pobjednici su dugotrajne aukcije za najtraženiju bežičnu mrežu vrijednu 19,59 milijardi američkih dolara koja je okončana 19. ožujka, u četvrtak je izjavila Američka savezna komisija za komunikacije.

Zajednički pothvat Verizon Wirelessa i Vodafon Groupa donijeo im je vlasništvo nad "C" blokom čime će steći kontrolu nad većim djelom bežičnih signala koji će im biti u potpunosti na raspolaganju 2009. godine kada sve televizijske kuće završavaju emitiranje analognog signala i prelaze na digitalni.

Novi vlasnik "B" bloka je američka telekomunikacijska kompanija AT&T, a "E" bloka kojim se pokriva skoro cijeli SAD, Frontier Wireless u partnerstvu sa EchoStarom, kompanijom za satelitsku  televiziju. Uspjehom okončane aukcije zadovoljan je i čelnik FCC-a, Kevin Martin koji smatra kako je cijena postignuta za 700-megahertznu mrežu opravdana jer se radi o "C" bloku koji će biti lako usklađen sa svakom aplikacijom ili softverom.

Iako su glavni dobitnici većine bežične mreže velike telekomunikacijske kompanije, Martin nadodaje kako je i velik postotak licence pripao i manjim kompanijama koje će ponuditi novu konkurenciju na tržištu bežične mreže. "D" blok, koji je bio namijenjen javnim sigurnosnim ustanovama, nije imao minimalnu potrebnu ponudu od 1,3 milijarde dolara, što je, kako tvrde analitičari, bila previsoka cijena.

V.M.

Pročitajte više