Vesna Balenović: Za presudu u svoju korist hrvatski građanin treba imati novac i moć

PREDSJEDNICA udruge Zviždač Vesna Balenović danas je izjavila kako u Hrvatskoj za presudu u svoj korist na sudu građanin mora imati novac i moć te da su se korupcija i kriminal preselili s ulice u sudnice.

Ona se posebno osvrnula na svoj radni spor sa hrvatskom Vladom za koji je Europski sud za ljudska prava iz Strasbourga predložio da se riješi u roku 12 tjedana te to istječe početkom srpnja, no mirenje još nije pokrenuto. Balenović tvrdi kako je ministar Ivan Šimonović upoznat sa "nepravdom koju je njegovo Ministarstvo krivim presudama" počinilo njoj.

"Iza tih sporova se kriju ljudske sudbine prema kojima se ne pokazuje socijalna osjetljivost"

Na tiskovnoj konferenciji o Dugotrajnosti radnih sporova u Hrvatskoj, Balenović su podršku dali i predsjednik Građanskog etičkog foruma don Ivan Grubišić te predsjednik udruge Juris Protecta Zlatko Zeljko. Grubišić smatra kako je nedopustivo da radni sporovi traju deset godina te da se, na kraju, pravda mora tražiti na Europskom sudu.

Smatra kako se iza takvih sporova uvijek kriju konkretne ljudske sudbine prema kojima državna administracija ne pokazuje niti trunku socijalne osjetljivosti. Zeljko se obrušio na ministra Ivana Šimonovića te smatra da u slučaju Vesne Balenović država treba mirno riješiti spor te time dokazati da štiti ljudska i radna prava svojih građana. Po njegovom mišljenju, jedino ako se spor riješi mirno, ministra može očekivati pomoć i suradnju zviždača i ostalih građana u razotkrivanju kriminala.

"U civiliziranoj Europi takvi sporovi se rješavaju za mjesec dana"

Balenović se nada mirnom rješenju spora s Vladom, a u protivnom smatra kako bi se poslala loša poruka građanima da država nije spremna radne sporove riješiti niti deset godina nakon što su pokrenuti. "U civiliziranoj Europi pa i u državama u našem okruženju takvi sporovi se rješavaju za mjesec dana", izjavila je Balenović te dodala kako bi odbijanjem mirnog rješavanja njezina spora država odbila dobronamjernu i mirnu inicijativu koju predlaže ECHR.

Balenović zaključuje kako bi ministar pravosuđa Ivan Šimonović mirnim rješavanjem njezinog spora dokazao kako reklame u kojima se reklamira mirenje kao alternativa sudskom rješavanju sporova dokazao da one nisu samo igrokaz namijenjen zadovoljavanju uvjeta za pristupanje u EU.

I.Kri.
Foto: Arhiva

Pročitajte više