Vesna Škare Ožbolt predlaže Saboru deklaraciju "hrana za sve"

SABORSKA zastupnica i zamjenica predsjednika Demokratskog centra (DC) Vesna Škare Ožbolt predložit će Hrvatskom saboru usvajanje moralne deklaracije ´Hrana za sve´, kojom bi se od Vlade zatražilo da pripremi zakone za oslobađanje poreza na hranu tvrtki koje hranu doniraju u humanitarne svrhe siromašnim kućanstvima.

´Stopa siromaštva danas u Hrvatskoj iznosi više od 10 posto, što znači da je svaki deseti Hrvat apsolutno siromašan, a potrošnja siromašnih je na razini koja je 20,7 posto niža od linije siromaštva, što pokazuje da je u Hrvatskoj siromaštvo u porastu´, ustvrdila je na današnjoj konferenciji za novinare u Saboru Škare-Ožbolt.

Zato bi Hrvatski sabor trebao donijeti takvu deklaraciju kojom bi se stimulirale tvrtke da hranu preko Hrvatskog Crvenog križa, Hrvatskog Caritasa i drugih humanitarnih udruga doniraju siromašnima, obrazložila je.

Škare-Ožbolt tvrdi da se ´u Hrvatskoj velika količina neprodane zdrave hrane uništava ili baca na otpad zato jer ne postoje zakonske mogućnosti da se taj višak neprodane zdrave hrane daruje siromašnima´. U razvijenim zemljama hrana se ne baca i zakonima se stimuliraju donacije hrane, dodala je.

Škare Ožbolt je rekla da je moralna deklaracija ´Hrana za sve´ izrađena u suradnji s Dragom Plečkom, zamjenikom samoborskog gradonačelnika na temelju projekta koji se u Samoboru počeo provoditi prije godinu dana.

Plečko je istaknuo kako se počelo s doniranjem pakiranih peciva ´Klare´ dodavši da je bilo dana kada je i 300 samoborskih siromašnih obitelji dobivalo ta peciva, za koja se pretpostavljalo da se prije isteka roka neće moći prodati.

Akciji su se priključili i drugi, pa je tako, primjerice, udruga ´Bokci´ podijelila više od 100 tona povrća prikupljenog sa zagrebačke tržnice Dolac, istaknuo je Plečko.

Pročitajte više