Veterani produžili ultimatum Plenkoviću do ponedjeljka

Screenshot: N1, Index

IAKO JE u roku od 24 sata trebao isteći ultimatum koji je ratni veteran Petar Janjić Tromblon dao Andreju Plenkoviću: ima 72 sata da riješi problem sa Slovenijom ili će to napraviti oni, Tromblon se danas ipak predomislio.


Danas je, pak, u razgovoru za N1 kazao kako će taj rok ipak produžiti - za ponedjeljak.

>> Tromblon: U Piranski zaljev ću dovesti i čamce s Dunava, već mi se javilo 40 ljudi

"Pomaknuli smo rok do ponedjeljka ujutro zbog svih događaja. Dužan sam reći da hrvatski narod ne plaća Plenkovića da igra stolni tenis sa slovenskim premijerom nego da donosi konkretne odluke", rekao je Janjić.

Od najave prosvjeda, odnosno slanja brodica u Savudriju, ne odustaje.

"Imam puno prijatelja Slovenaca s kojima sam u kontaktu, njima isto ne odgovara ova opasna situacija. Mi smo sada donijeli odluku da stanemo malo na loptu jer moramo poštivati odluku hrvatskih ribara jer ti ljudi ipak žive od svog kruha. Naše je da dođemo tamo i upozorimo vladu da ubrza proces u interesu ribara, ali i turizma", kazao je.

Janjić je objasnio kako bi slanje brodova u Savudriju trebalo izgledati.

"Uplovljavanje brodova u Savudrijsku valu, do sredine. Mi bismo napravili fini koridor plovila s kojim bismo stavili do znanja da je to nepovrediva granica Republike Hrvatske i da mi kao građani imamo pravo organizirati prosvjedni skup, mi bismo to nazvali 'regatom za Savurdiju'. Ovo nije poziv na nasilje, ovo je poziv na razum. Slovenska se policija danas služi nasiljem i terorizmom. Mi imamo pravo na samoobranu", kaže.

>> Veterani prijete: Dajemo Plenkoviću 72 sata da riješi problem sa Slovenijom ili ćemo mi


Priča o ultimatumu u medijima se pojavila u srijedu, a prvi ju je u srijedu prijepodne objavio jedan ekstremno desni portal. 

Prema vlastitim najavama, Tromblon bi sa stotinjak lađa i brodova napunjenih ratnim veteranima trebao isploviti prema Piranskom zaljevu i "zaštititi hrvatsku morsku državnu granicu sa Slovenijom od nezakonitog upada tuđe policije u hrvatske teritorijalne vode".

Osim toga, Janjić u svom ultimatumu navodi da će, ako premijer ne ispuni njegove zahtjeve, "osigurati neometano ribarenje hrvatskom ribaru iz Istre kako bi mogao neometano izlovljavati ribu te tako prehranjivati svoju obitelj".

"Onda ćemo mi doći sa sto brodica. Ja sam u stanju dovesti 100 čamaca s Dunava, Save i Drave, pa ćemo mi tamo ploviti i volio bih vidjeti tko će nas zaustaviti, tko će nas tamo kazniti. Pa ćemo vidjeti koji će slovenski brod prijeći u hrvatske vode", ponovio je Janjić jučer.

Pročitajte više