Veterani u nedjelju prosvjeduju protiv Beljaka. Sprema li se novi šator?

Foto: FaH/Patrik Macek/PIXSELL

NAKON godina relativnog mira s veteranskim udrugama i njihovim demonstracijama, čini se da se ponovno spremaju na bunt i samo je pitanje hoće li biti jednako velik i dugotrajan kao što je bio šator u Savskoj koji je pred Ministarstvom branitelja bio dulje od 500 dana.

Povodi i uzroci

Povod za prosvjed pred Ministarstvom branitelja, poznatiji kao šator, bile su izjave Bojana Glavaševića o PTSP-u. Stvarni razlog dugog trajanja prosvjeda bila je borba za braniteljske privilegije i rušenje vlade Zorana Milanovića te poraz Ive Josipovića na predsjedničkim izborima. Kao što im je i bio slogan istaknut na transparentu: "Oba su pala, oba će pasti", u tome su i uspjeli. Ne treba, ipak, zaboraviti da je okidač za prosvjed bilo uhićenje zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića te da je iza njega, dok ga nisu preuzeli ozbiljni igrači, stajao Mirko Ljubičić Šveps, ražalovani špijun zaposlen u zagrebačkom vodovodu.

Prosvjed organiziraju dvojica liječnika

Veterani sada imaju drugi cilj, a njega su pronašli u samoborskom gradonačelniku Kreši Beljaku. Njegove izjave o UDBA-i koja nije ubila dovoljno ekstremnih političkih emigranata i izjednačavanje Oluje i Bleiburga kao zločina bile su dovoljne da mu se sljedeće nedjelje, 9. veljače u 12 sati, organizira prosvjed na glavnom samoborskom trgu.

Glavni organizatori prosvjeda su psihijatar Herman Vukušić i njegov kum kirurg Hrvoje Tomasović, koji su na Facebooku pokrenuli stranicu "Branitelji protiv Beljaka" na kojoj se dogovaraju detalji prosvjeda i animira branitelje na sudjelovanje. Prosvjed je nazvan "Stop govoru mržnje i međusobnoj netoleranciji", a policiji je kao svrha prosvjeda navedeno "poticanje pozitivnih etičkih i moralnih normi međusobne tolerancije".

Vukušić: Osuditi i Beljaka i Skeju

"Prosvjed nije fokusiran na lik i djelo Kreše Beljaka, nego na zaustavljanje općeg govora mržnje. Mi smo u građanskom ratu bez pucanja i samo nas mali korak dijeli od ozbiljnih društvenih problema. Prosvjedom želimo potaknuti institucije da na isti način osude pojave kao što su Beljak i Skejo (Marko Skejo, bivši HOS-ovac i nositelj hitlerovskih brčića op.aut.). Za populaciju kojoj je Beljak prepunio čašu, riječi su često ubojitije od metka i sve javne osobe morale bi biti jako pažljive u svojim istupima", rekao je Vukušić za Index. Odbacuje bilo kakve političke namjere demonstracija i povezanost sa strankama.

Beljak ne želi komentirati

"Beljak je tu samo simbol i institucije moraju reagirati na njegov očiti govor mržnje. Privatne tužbe, jer je zaštićen zastupničkim imunitetom, tu ne funkcioniraju", rekao je Vukušić koji na prosvjedu očekuje petstotinjak branitelja iz cijele Hrvatske.

"Ne želim to komentirati", rekao nam je samoborski gradonačelnik Krešo Beljak na upit o prosvjedu koji mu se sprema pod prozorima gradske uprave.

Novac za autobuse nije problem

Prema Indexovim informacijama iz veteranskih redova, prema Samoboru će se uputiti autobusi iz Slavonije i Dalmacije, a bit će organiziran i prijevoz za prosvjednike koji iz Zagreba požele organizirano otići. Zasad nije jasno tko financira taj pothvat.

"Novac nije problem. Autobusa će biti koliko bude potrebno", lakonski odgovaraju naši sugovornici upućeni u organizaciju prosvjeda. I oni tvrde da prosvjed nije politički motiviran.

Veselica u samoborskom HDZ-u

"Osjećamo se izraubano od politike", rekli su nam.

S druge, pak, strane čuje se da je prostor za veselicu poslije prosvjeda dao samoborski HDZ te da načelnici dijela općina iz Slavonije aktivno skupljaju donacije za prosvjed.

"Ništa nije iz proračuna općina, a za okupljanje poslije prosvjeda nismo mogli naći drugi prostor", pravdaju se. 

Pročitajte više