Veteranka koja je izgubila noge u Iraku optužila Trumpa da je izbjegao vojsku

Foto: Hina
 
U GOVORU u američkom Senatu demokratska senatorica iz Illinoisa, Tammy Duckworth, oštro je napala predsjednika Donalda Trumpa, optuživši ga da je u mladosti pet puta izbjegao poziv u vojsku za vrijeme rata u Vijetnamu.
 
Duckworth je inače vojna veteranka koja je u ratu u Iraku 2004. izgubila obje noge, a kao političarka se uporno zalaže za probleme vojnika i vojnih veterana i invalida otkad je izabrana u Senat 2012. 
U svom govoru objasnila je da je potaknuta Trumpovim subotnjim tvitom u kojem je ovaj optužio demokrate da “drže njihovu vojsku za taoce” kako bi osigurali “nekontroliranu ilegalnu imigraciju”, referirajući se na neslaganje demokrata i republikanaca oko privremenih mjera produljenja proračuna zbog kojih je u petak došlo do blokade savezne vlade.
 
 
Trump optužuje demokrate poput nje da ih nije briga za vojsku, rekla je Duckworth. “Zna li on uopće da ga trenutno pripadnici vojnih snaga, koji se nalaze u opasnosti, gledaju, tražeći od svog vrhovnog zapovjednika da pokaže vodstvo, umjesto da pokušava skrenuti krivnju? Ili da je njegov Pentagon rekao kako je kratkoročni plan za financiranje koji on očito pokušava progurati ustvari štetan za, ne samo vojsku, već za našu nacionalnu sigurnost?” upitala se senatorica.
 
"Neće mi držati lekcije o vojsci netko tko je pet puta izbjegao poziv u vojsku"
 
Duckworth je ustvrdila da je Trumpovo svaljivanje krivnje na demokrate i korištenje vojske kao argumenta primjer da predsjednik SAD-a ne želi preuzeti odgovornost. “Provela sam čitav svoj odrasli život brinući se za dobrobit, obuku, opremanje vojnika za koje sam bila odgovorna. Nažalost, ovo je nešto za što trenutnog stanara u Ovalnom uredu (Bijele kuće) nije briga - a meni neće držati lekcije o tome što našoj vojsci treba netko tko je pet puta izbjegao poziv u vojsku”, poentirala je demokratska političarka.
 
Duckworth je, naravno, aludirala na kontroverzni medicinski nalaz o deformaciji kosti u peti zahvaljujući kojem je Trump izbjegao regrutaciju za vrijeme rata u Vijetnamu krajem šezdesetih godina. “I imam poruku za ‘kadeta deformacija kosti’. Da te briga za našu vojsku, prestao bi provocirati Kim Jong-una u rat koji bi mogao staviti 85.000 američkih vojnika i milijune nevinih civila u opasnost”, dodala je. 

Pročitajte više