Veterinar: Staford je prekrasan pas, problem je u odgoju. Psa treba gledati kao oruđe

Foto/Ilustracija: Shutterstock, Jure Miskovic/Cropix

Veterinar Branimir Rebselj govorio je za RTL o današnjem tragičnom slučaju iz Zadra, gdje je pas pasmine staford u stanu ubio 82-godišnju ženu.

Rebselj, koji je i sam vlasnik jednog staforda, kaže da su stafordski terijeri prekrasni psi te da je sam obožavatelj te pasmine. "U životu nisam vidio nekakvih problema s njima, što se tiče odnosa psa i ljudi. Problem nastaje u odgoju psa. Psa treba gledati kao oruđe", kaže.

Opasnije pasmine

Govorio je i o njihovim genetskim predispozicijama.

"Njihova najveća stigma je to što izgledaju opasno pa ih mnogi ljudi zloupotrebljavaju i koriste kao dodatan privjesak te pokušavaju s njima izgledati opasno. A još je opasnije kad njihovu vanjštinu iskoriste u krivom smjeru, ne potiču socijalizaciju nego krenu s treninzima za borbe ili napad. Onda to može završiti jako loše", ustvrdio je veterinar i spomenuo prekomjernu masu psa.

"Mislim da je 50 kilograma prevelika kilaža koja izlazi van standarda za tu pasminu. Pitanje je zašto je pas imao toliku kilažu", kaže.

Kaže i da zaista postoje opasnije pasmine te da s njima treba pravilno postupati. 

"Opasan pas je po našem pravilniku svaki američki stafordski terijer bez rodovnika kao i svi križanci u tipu pasmine bul. Vlasnik takvih pasa mora biti punoljetna osoba, radno sposobna, ne smije biti kažnjavana, pas obavezno mora biti kastriran i na povodcu te, kad je među ljudima, mora imati brnjicu", naglasio je veterinar Rebselj.

Pročitajte više