Veto što ga je uložio SAD šalje negativnu poruku arapskom svijetu

VETO što su ga Sjedinjene Države uložile na rezoluciju koju su Vijeću sigurnosti predložile arapske zemlje bit će negativna poruka arapskom svijetu, izjavio je u četvrtak predsjednik Arapske lige Amr Mussa.

On je kazao kako je glasovanje Washingtona protiv rezolucije kojom se Izraelci pozivaju da prekinu prijetiti progonom palestinskog predsjednika Jasera Arafata, bilo "vrlo obeshrabrujući korak" te da bi mogao imati nepovoljne posljedice.

Također je izjavio kako smatra da bi takav korak mogao otvoriti vrata novome "valu nasilja, ljutnje i mržnje" te "ugroziti preostale nade za postizanje mira u regiji".

Amerikanci su izvijestili kako se protive rezoluciji jer nije izbalansirana jer nije eksplicitno okrivila palestinske vojne skupine za nasilje između Izraela i Palestinaca.

Mussa također drži da je izraelsko-palestinski mirovni proces "u potpunosti paraliziran" zbog američke potpore vladi izraelskog premijera Ariela Sharona. To je izjavio prije odlaska u New York gdje bi u ponedjeljak trebao sudjelovati u radu sastanka arapskih ministara vanjskih poslova tijekom kojega će se raspravljati o izraelskim prijetnjama o izgonu palestinskog čelnika Jasera Arafata.

Pročitajte više