Video - "Poginuli s Kornata su u neprepoznatljivom stanju, ali vaš brat je vjerojatno među njima"

KORNATSKA tragedija ponovo je aktualizirana u najnovijem izdanju Latinice pod naslovom "(Ne)može se dokazati". U prilogu novinarke Nataše Ban Leskovar, koji se naslanja na Indexovu priču objavljenu 19. listopada, po prvi puta su emitirane snimke komunikacije kornatskih vatrogasaca s Vatrogasnom postrojbom Šibenik. Objavljene su i međusobne komunikacije vatrogasnih postrojbi, kao i kasniji razgovori sa članovima obitelji stradalih vatrogasaca.

Razgovori vatrogasaca s Vatrogasnom postrojbom Šibenik možda najbolje ilustriraju konfuziju kakva je vladala tog dana, a koja je, zajedno s nizom proceduralnih grešaka, i dovela do stradanja vatrogasaca na Kornatu. U jednom trenutku tako čujemo poziv Joška Klarića u Šibenik, u kojem on traži broj mobitela zapovjednika misije Dine Klarića, kojeg je, kako kaže, izgubio negdje na otoku. Vatrogasci su se nakon dolaska na Kornat raštrkali, a zbog nedostatka repetitora nisu mogli međusobno komunicirati ni radio stanicama.

Ovaj šum u komunikacijskom kanalu ujedno je doveo i do toga da je kanader gasio požar na sasvim pogrešnom mjestu. Da su vodene bombe bačene bliže lokaciji vatrogasaca, gdje su trebale biti bačene, tragedija bi možda bila izbjegnuta. Isto kao što bi možda bila izbjegnuta da se na Kornatu pojavio helikopter koji je trebao pomoći u gašenju, a koji nikad nije došao. Do danas nije objašnjeno zbog čega.

Posebno potresan je razgovor Joška Klarića s operaterom Vatrogasne postrojbe Šibenik, a koji se održavao nakon što se tragedija već dogodila. "Sad me zvao Ofi (stradali vatrogasac Marinko Knežević op.a.), ne zna di je i šta je. Navodno ih je uhvatila vatra, da ima ljudi, da im je pozlilo, da hitno traži helikopter... Navodno spominje već neke mrtve i izgorene. Ne znam di je, ne zna mi reći di je, zovi što prije helikoptere, ja ću pokušati doznati di su", drhtavim glasom govorio je Joško Klarić. Nedugo zatim javio se još jedan od preživjelih vatrogasaca, koji je u centralu javio da su pronašli izgorene leševe na mjestu tragedije.

"Ništa nam neće značiti ako se netko kazni par godina kasnije. Ali bili bi puno zadovoljniji da se otkrije barem malo istine pa da možemo napokon skinuti ovu crninu sa sebe", kazao je za Latinicu Ivica Strikoman, otac stradalog vatrogasca Hrvoja Strikomana, koji i dalje ne zna okolnosti u kojima je poginuo njegov sin.

Pročitajte više