VIDEO U ovom selu u Peruu 80% stanovnika ima koronavirus, liječnik ih napustio

Screenshot: CNN

OKO 80 posto mještana sela Shipibo u Peruu ima covid-19, uključujući Eliasa, medicinskog tehničara koji zajedno s još dvoje njih brine za više od 700 ljudi.

U Shipibou je prije bio liječnik, ali je on napustio svoju poziciju kada je počela pandemija koronavirusa te su u selu ostali samo medicinski tehničari.

"Vrlo nam je teško. U zadnja tri dana potrošili smo sve lijekove koje su nam poslale vlasti. Više ničega nemamo“, rekao je Elias i dodao da je selo toliko udaljeno od većih gradova da ne zna kada će, i ako će uopće, dobiti novu pošiljku lijekova.

"Od prekjučer sam pozitivan na koronavirus. No, i dalje nastavljam s radom. Moram pomagati drugima“, kazao je.

"Imam problema sa srcem. Osjećam kao da će stati"

Novinari CNN-a snimili su Eliasa pri posjetu 32-godišnjem muškarcu koji zadnja dva tjedna boluje od covida-19 i koji ne može stajati na nogama. U tom je periodu izgubio skoro 8 kilograma i još uvijek ima povišenu temperaturu.

"Imam problema sa srcem. Osjećam kao da će stati", kazao je zaraženi muškarac.

U gradu Pucallpi na istoku Peruua bolnice su zatrpane, nema više kreveta za oboljele, a liječnici rade smjene od 12 do 18 sati. Nedostaje im medicinskih djelatnika, ali i opreme i lijekova. Glavna bolnica tog grada ima samo 4 kreveta za intenzivnu njegu, a samo jedan od 10 kritično oboljelih će preživjeti.

Pročitajte više