AMERIČKI IZBORI

VIDEO Američki državni tajnik: Trump ostaje na vlasti

Foto: EPA

DONALD TRUMP dobio je prvog člana svog kabineta koji je jasno rekao da će aktualni američki predsjednik ostati na vlasti unatoč gubitku izbora.

Državni tajnik Mike Pompeo, jedan od Trumpovih najodanijih ljudi, najavio je to danas na sastanku s novinarima. Pitali su ga hoće li surađivati s kabinetom novoizabranog predsjednika Joea Bidena.

"Imat ćemo mirnu tranziciju na drugu Trumpovu administraciju", uvjereno je kazao Pompeo.

"Izbrojat ćemo sve glasove. Svijet treba biti siguran da će biti uspješna tranzicija potrebna da State Department bude učinkovito operativan danas i učinkovito operativan s predsjednikom koji će 20. siječnja stupiti na funkciju", dodao je.

Biden je uvjerljivi pobjednik

Prema dosad prebrojenim glasovima, Trump je glatko izgubio izbore jer Biden ima najmanje 279 elektorskih glasova, a blizu je pobjede i u velikim saveznim državama Arizoni i Georgiji, što bi mu dalo preko 300 elektora od potrebnih 270. U ukupnom broju glasova Biden je osvojio gotovo 5 milijuna glasova više od Trumpa, 76.2 milijuna prema 71.5.

Odmah nakon izbora Trump je više puta napomenuo da je pokraden i da će sudski dokazivati svoju pobjedu. Republikanci su uglavnom suzdržani prema njegovim navodima, ponavljajući kako predsjednik ima ustavno pravo na provjeravanje eventualnih nepravilnosti, ako ih je bilo.

Pročitajte više