Video: Američki jug poharalo 173 tornada, više od 300 mrtvih



PREMA zadnjim službenim podacima, udari tornada koji su poharali američki jug uzeli su 291 život. Brojka će, međutim, i dalje rasti tvrdi ABC News koji već javlja da ima više od 300 mrtvih. U udarima tornada najgore je stradala Alabama, gdje je poginulo najmanje 210 ljudi.

U Mississippiju je prijavljeno 32 žrtvi, u Tennesseeju 34, u Georgiji 15, u Virginiji 5 i u Arkansasu 13. Američki jug ukupno je poharalo najmanje 173 tornada, među kojima su neki u promjeru bili veći od 1,5 kilometara.

"U samo nekoliko sati ovi smrtonosni udari tornada uzeli su majke i očeve, sinove i kćeri, prijatelje i susjede, čak i cijele zajednice", kazao je Barack Obama koji će sa svojom suprugom tijekom dana posjetiti američki jug. Prva postaja će biti Alabama, u kojoj je na snazi i dalje izvanredno stanje, a na ulicama je i Nacionalna garda.

Obama je obećao da će vlada maksimalno pomoći onima koji su u olujama izgubili svoje domove. "Ne možemo kontrolirati kada će i kako udariti ovako strašna oluja, ali možemo kontrolirati kako ćemo na tragediju odgovoriti", rekao je Obama na konferenciji za novinare u Bijeloj kući. 

Udari tornada gotovo su sasvim uništili nekoliko gradova na američkom jug. Najteže je stradala Tuscaloosa u Alabami, grad od 85.000 stanovnika. Zbog udara tornada nekoliko nuklearnih elektrana moralo je prestati s radom, tako da je Amerika jedno vrijeme strahovala da bi im se mogla dogoditi tragedija poput one u Fukushimi. Srećom, nuklearke nisu zadobile teža oštećenja. "Mislim da nitko od nas nikad nije vidio nešto ovako", izjavio je za AP Greg Carbin, meteorolog u Nacionalnom centru za predviđanje olujnih udara.

Prema Nacionalnom uredu za ocean i atmosferu, ovo su bili najgori udari tornada od 1974. godine, kada je smrtno stradalo 315 osoba.

Pročitajte više