VIDEO Benčić: Spriječimo zajedno najdesniju vladu ikad u Hrvatskoj

Foto: Index

Koordinatorica stranke Možemo! Sandra Benčić danas je pozvala sve druge stranke koje su dobile saborske mandate da se što prije izjasne o mogućnosti formiranja parlamentarne većine bez HDZ-a te naglasila da treba spriječiti dolazak na vlast najdesnije vlade ikad.

"Važno je da što prije znamo postoji li prostor da se stvori parlamentarna većina kontra HDZ-a",  istaknula je Benčić na konferenciji za novinare o formiranju antihadezeovske većine u Hrvatskom saboru, na koju je danas pozvao i predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Većinu na strani kontra HDZ-a činile bi one stranke koje su bile progresivna opozicija u prošlom saborskom sazivu, zatim zastupnici Mosta i nacionalnih manjina, a tu je i Fokus, IDS i NP Sjever, rekla je Benčić.

Na tom spektru, istaknula je, postoji volja i konsenzus oko ključnih stvari koje u Hrvatskoj treba napraviti da bi se zaustavila daljnja pljačka Hrvatske, narušavanje demokratskih institucija i osigurao nadzor nad resursima koje u ovom trenutku ima HDZ.

Možemo podržava ideju da se manjine ne dijele, poziva ih da ne odustanu "same od sebe"

Naglasila je da važnu ulogu imaju nacionalne manjine te da Možemo! podržava ideju da manjine ostanu zajedno i da se ne dijele, "zbog zaštite pojedinih manjina u toj grupi zastupnika".

Predstavnicima nacionalnih manjina poručila je da će eventualnim podržavanjem HDZ-a i Domovinskog pokreta "odustati same od sebe" i pravnog položaja koje imaju u Hrvatskoj. Podsjetila je na poruke koje su dolazile iz DP-a protiv predstavnika srpske nacionalne manjine, za koje je rekla da idu u smjeru svjesnog i planskog mijenjanja položaja manjina.

Stranke centra, uključujući one stranke koje su u koaliciji s HDZ-om izašle na izbore, kao što je HSLS, pozvala je da razmisle hoće li zaista dati podršku "dosad najdesnijoj mogućoj vladi" ako dođe do dogovora između HDZ-a i DP-a.

"Vrijednosti za koje se te stranke zalažu, bit će sigurno napadane ako se formira vlada HDZ-DP", poručila je te ih pozvala da stanu u obrani vrijednosti liberalne demokracije i Ustava te da svi zajedno oforme parlamentarnu većinu.

Smatra da bi bilo jako važno da svi koji mogu tvoriti tu parlamentarnu većinu i konstituirati Sabor - sjednu zajedno na sastanak i da se utvrde sve pozicije.

Benčić pozvala stranke političkog centra unutar koalicije s HDZ-om - HSLS-u, HSU-u i HNS-u

"Vrijeme je  ključan faktor, a kao stranka stojimo na tome da je konstituiranje parlamenta i stvaranje većine koja će spriječiti dolazak na vlast najdesnije vlade ikad i da nam je to ključan cilj sada i da smo apsolutno konstruktivni da se takva većina formira", istaknula je.

Dodala je da su se oko toga jučer izjasnili IDS i Fokus kada su rekli da sigurno neće ići s HDZ-om. Čeka se pozicioniranje nacionalnih manjina i drugih aktera, rekla je te posebno izdvojila da je poziv upućen i političkom centru unutar koalicije s HDZ-om, kao što je HSLS, HSU i HNS.

Vezano uz DP, rekla je da možda u toj stranci i postoji struja koja je spremna ići kontra HDZ-a, ali i što vrijeme dalje odmiče, to manje to izgleda moguće s obzirom na najave iz DP-a. 

> IZ MINUTE U MINUTU PRATITE OVDJE

UŽIVO Konferencija za medije Možemo!

Posted by Index.hr on Monday 22 April 2024

 

 

 

Tekstualni prijenos konferencije

Pozivam sve druge aktere koji su spremni da se spriječi HDZ i stvaranje njegove većine da se što prije izjasne jer je jako važno da se što prije stvori parlamentarna većina bez HDZ-a. Mi kao stranka podržavamo ideju da manjine ostaju zajedno i da se ne dijele, to je jako važno zbog zaštite u toj grupi. Želim im reći ovo: neprelazak na tu stranu i nepodržavanje parlamentarne većine kontra HDZ-a i Domovinskog pokreta značilo bi da nacionalne manjine odustaju same od sebe i pravnog položaja koje imaju u Hrvatskoj. Jer poruke koje su dolazile iz DP-a protiv predstavnika srpske nacionalne manjine idu u smjeru svjesnog i planskog mijenjanja položaja manjina.

Želim reći da stranke centra, kao što je HSLS, da ih pozivamo da razmisle hoće li zaista dati podršku dosad najdesnijoj mogućoj vladi ako dođe do dogovora jer vrijednosti za koje se oni zalažu jesu vrijednosti koje će biti napadane ako se formira vlada HDZ-DP. Stanimo u obranu vrijednosti liberalne demokracije i našeg Ustava i da zajedno tvorimo parlamentarnu većinu.

Smatramo da bi bilo jako važno da se svi koji možemo tvoriti parlamentarnu većinu sjednemo zajedno na sastanak. Mi smatramo da je vrijeme ključan faktor, kao stranka stojimo pri tome da je konstituiranje parlamenta stvaranje većine koja će spriječiti dolazak na vlast najdesnije vlade ikad u RH i da nam je to ključan cilj.

Nabrojali ste sve stranke, jesu li to stranke koje daju potporu ideji...?

Ja ih pozivam da daju potporu, IDS je rekao da ne ide s HDZ-om, Fokus je to objavio isto, smatramo da su time spremni ići u stvaranje parlamentarne većine protiv HDZ-a... Pozivam sve da dobro razmisle.

Zašto ne pozivate Domovinski pokret?

Oni imaju presicu u 3. Meni se čini da ono što se govorilo o dvije struje, možda i postoji dio koji neće dopustiti da se formira njihova vlada, ali...

Je li vam ok ako DP bude za konstituiranje sabora?

Ako će biti kontra HDZ-a da, ali ne vidimo da će to biti moguće. Postoji većina na ovoj strani.

Animozitet s Mostom? Je li s Mostom bilo neformalnih kontakata?

Nismo komunicirali. Mi smatramo da je primjereno da SDP kao stranka koja je dobila najviše mandata na opozicijskom spektru bude ta koja vodi razgovore. Ja vjerujem da je bilo razgovora, morate pitati Grbina, ali smo spremni razgovarati oko formiranja parlamentarne većine. Ali unatoč svim razlikama, kada se radi o parlamentarnoj većini koja bi demokratski kontrolirala sabor, mislim da oko toga ne bi smjelo biti prijepora da se to može i mora napraviti.

Koliko bi to trajalo i koji zakoni bi to bili?

Ne bih išla u to koji je to vremenski rok, što se tiče sadržaja, te točke moraju biti predmet zajedničkog dogovora.

Što s Plenkovićem, ostaje li kao tehnički premijer?

I da ostane, ja ne bih rekla da ostaje kao bilo kakav premijer jer smo vidjeli njegovu namjeru za Bruxelles, sigurno je da si kartu kupuje, je li s fiksnim datumom ili s rastezljivim vidjet ćemo...

Pročitajte više