VIDEO Beroš branio Lauca. Capak: Uskoro ćemo razgovarati o proširenju covid-potvrda

Foto: Index

DANAS u 9 sati počeo je sastanak vladinog Znanstvenog savjeta. Završio je nešto prije 11 sati.

Ovaj sastanak dolazi gotovo tri mjeseca nakon posljednjeg koji se održao 28. srpnja.

Podsjećamo, članovi Znanstvenog savjeta vlade su, između ostalih, Alemka Markotić, Krunoslav Capak, Dragan Primorac, Miroslav Radman, Igor Rudan, Gordan Lauc, Nenad Ban, Branko Kolarić i Zvonko Kusić.

Nakon sastanka javnosti su se obratili Vili Beroš i Krunoslav Capak.

U zadnja 24 sata, rekao je Beroš, umrla je 21 osoba. Četiri su bile cijepljene.

"Danas je bio sastanak Znanstvenog savjeta, tu se uvijek nešto novo čuje, nova dostignuća, uvijek nešto novo čujemo", rekao je Beroš.

"Tu su razni znanstvenici. Kad je bolest tek krenula, bila je potpuno nova. Danas smo najviše razgovarali o trećoj dozi. Svi članovi su suglasni sa stavovima koje je iznio HZJZ o trećoj dozi, a to je da se ona apsolutno primjenjuje kod imunokompromitiranih, zatim kod zdravstvenih djelatnika i djelatnika u socijali", rekao je i dodao da su svi u Savjetu složni oko treće doze.

"Imamo razne teorije o cijepljenju u medijima. Svi su suglasni da je cjepivo jedini izlaz iz krize, ali naglašavaju da moramo poštivati mjere", rekao je Beroš.

 

"Akademik Radman govorio nam je o raznim mutacijama. Čuli smo nekoliko spoznaja s tog aspekta. Rudan je govorio o novim znanstvenim podacima u literaturi. Prispodobio nam je i da su proljetos i na početku jeseni sve oči bile uprte u Britaniju i Izrael jer su oni bili predvodnici određenog vala, bili su suočeni s novim izazovima, tako i dan danas broj novozaraženih je velik. To nije neočekivano, virus je nepredvidljiv", rekao je Beroš koji je prenio riječi znanstvenika.

"Lauc je govorio o svojim izjavama koje su dijelom krivo prenesene. To smo riješili. On je govorio o korelaciji, ne o mogućoj vezi smrtnosti i cijepljenja. On smatra također da je cijepljenje najbolji izlaz iz krize", rekao je Beroš.

"Naglasilo se da je učinkovitost cjepiva na novu varijantu i više nego dobro, ono nije za nju dizajnirano. No, ovo cjepivo mRNA tehnologije pokazuje sve prednosti", rekao je Beroš.

Capak kaže da će se uskoro razgovarati o proširenju covid-potvrda

Capak je rekao da ne postoji plan širenja covid-potvrda.

"Ali zemlje na zapadu ih sve šire koriste kao vrstu pritiska na necijepljenje. Jer oni koji su cijepljeni imaju prednosti, to je vrsta pritiska na necijepljene. Mi nemamo nikakav plan, ali je izvjesno da ćemo o tome razgovarati. Rekao bih da je uvođenje covid-potvrda u zdravstvo uspjelo, više nemamo nikakvih problema oko toga. Rekao bih da će uskoro početi razgovor o njihovom proširenju", rekao je Capak.

"Što se tiče šire upotrebe covid-potvrda, rekao sam da nemamo plan pa ne mogu govoriti ni o terminu. Ali zbog okruženja, dakako da će to doći na dnevni red", malo je pojasnio.

 

"Mi smatramo da je ovaj balansirani pristup s balansiranim mjerama najbolji pristup. U ovom trenutku treba reći da smo mi u prethodna tri tjedna imali stagnaciju, to se ne odnosi na ovaj tjedan. Tako da je rano govoriti o tome imamo li ozbiljan rast koji bi zahtijevao dodatne mjere. Ali kroz neko vrijeme ćemo to razmotriti i vidjeti jesu li potrebne", rekao je Capak.

Beroš je rekao da od početka krize jedino epidemiološki pokazatelji su faktori na osnovu kojih se donose mjere.

"Prema tome, od početka se trudimo balansirati taj omjer brige za zdravlje i brige za gospodarstvo. Mi od početka od prvog pacijenta pokušavamo balansirati te mjere kako bismo osigurali maksimalnu zaštitu zdravlja, ali i gospodarsku aktivnost. Politika se tu ne miješa. Ni covid-potvrde nisu politička mjera", rekao je Beroš.

Beroš je rekao da će i sam primiti treću dozu.

"Stav struke je da je dobro i dobrodošlo da imamo različita cjepiva. Stav struke je da se docjepljivanje vrši mRNA cjepivom. Cijepio sam se AstraZenecom, mislim da ću sad dobiti Pfizer ili neko mRNA", rekao je Beroš.

Uskoro opširnije

Pročitajte više

 

Pročitajte više