VIDEO Beroš: Od osam preminulih u 24 sata troje ih je cijepljeno s dvije doze

Foto: Pixsell/Davorin Visnjic

MINISTAR zdravstva Vili Beroš održao je konferenciju za medije nakon sjednice vlade.

Na početku je pročitao akualne korona-brojke.

"Čitava Hrvatska je u crvenom, osim Istre, koja je u narančastom, ima najnižu incidenciju u Hrvatskoj. Postotak pozitivnih među testiranima je veći od 16%. Nažalost, imamo i 8 preminulih u zadnja 24 sata, od čega ih je troje cijepljenih s dvije doze, među njima je bilo i komorbiditeta", rekao je Beroš.

"KB Dubrava je jučer upogonila još 10 kreveta za intenzivno liječenje, ali zdravstveni sustav je spreman. Opterećenje kapaciteta u covid-centrima je da je krevetni kapacitet popunjen više od 50%, a respiratorni u opsegu od 15.2%", rekao je.

"U gradu Zagrebu u posljednja 24 sata imamo najveći broj zaraženih. Kada je riječ o zdravstvenom sustavu, on je cijelo vrijeme spreman. Kada je riječ o mogućim dilemama za koje ste me htjeli pitati, vrijeme trajanja covid-potvrde za one s brzim testom je 48 sati, za PCR test 72 sata, za preboljele 180 dana, a za cijepljene 365 dana. Testirali smo 11.567 osoba, pozitivno ih je bilo 21, a odbilo ih se testirati 36. Nadam se da će ta odluka o testiranju biti privremena. Ravnatelji su dobili naputak da educiraju djelatnike o provođenju ove mjere", rekao je Beroš.

Kreću novinarska pitanja.

KBC Zagreb sprema opomene pred otkaz zbog covid-potvrda, rade li to i ostali?

"Postupanje je u domeni poslodavca, ali se ono temelji na Zakonu o radu. Cilj mjere nije kažnjavanje, nego povećanje sigurnosti u zdravstvenom sustavu. Kad je riječ o sankcijama za one koji odbijaju testiranje, vjerujem da će se tu naći određena forma. Ne mislim da bi trebali dobiti otkaz, ali opomene da", rekao je Beroš.

 

"Nije svejedno ako se netko od 10 djelatnika koji rade istu stvar ne žele testirati, ali ako je to jedno ili dvoje, onda je to drugačija situacija za ravnatelja. Smatram da postoje i druge mjere osim samog otkaza, ali ako bude trpio radni proces, onda će ravnatelji sukladno zakonu imati druge mogućnosti", rekao je.

Zašto masovni cijepni punktovi i dalje rade ako interes za cjepivo pada?

"Pada interes za cijepljenje i cijepni punktovi nisu maksimalno iskorišteni, ali oni će još neko vrijeme ostati jer želimo biti ljudima na dispoziciji, da se cijepe izvan radnog vremena, da im ne ograničimo dostupnost", rekao je Beroš.

Kad kreće masovnije cijepljenje trećom dozom?

"O tome je preporuku dala EMA za imunokompromitirane, a HZJZ će donijeti odluku", rekao je Beroš.

O prijetnjama članovima Stožera

"Svakodnevno dobivamo prijetnje i tako je to u demokraciji, ali zadatak je svakog od nas paziti što govorimo. Postoji granica kad prijetnja prelazi nešto što je uobičajen demokratski diskurs. Primjer nedavne presude je još blag u odnosu na druge prijetnje koje dobijaju članovi Stožera. Jasno je da pandemija ostavlja trag na sve nas skupa. Nekad i sam tražim objašnjenje i razloge za takvo postupanje, ali najčešće ih ne mogu naći, naročito kad se dotiču obitelji", rekao je Beroš.

"U Hrvatskoj nije bilo policijskog sata, nastojimo široko sagledati svaki aspekt pandemije, radimo sve na dobrobiti populacije. Prijetnji je više, svakodnevno stižu, kad se radi o prijetnjama životu, onda ih prijavljujem, ove ostale više ni ne primjećujem", rekao je Beroš.

"Da nisam pročitao u novinama o ovoj presudi zbog prijetnje, ne bih ni znao da se dogodila", rekao je ministar.

Pročitajte više