VIDEO Biden: Amerika je dobila ono što je trebala. Spriječili smo ekonomski kolaps

Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Joe Biden iskoristio je prvi govor u Ovalnom uredu tijekom predsjedničkog mandata da proglasi pobjedu nakon što je dvostranački dogovor o podizanju gornje granice duga prošao oba doma Kongresa, spriječivši ekonomski kaos.

Predsjednik je pohvalio republikanske i demokratske pregovarače i pohvalio predsjednika parlamenta Kevina McCarthyja što je radio s njim na dogovoru, koji su njih dvojica finalizirali samo nekoliko dana prije nego što je ministarstvo financija trebalo ostati bez novca za plaćanje državnih računa.

Biden: Pobrinut ću se da i bogati pošteno plate svoj dio

Ali čak i dok je zahvaljivao svojim političkim protivnicima, Biden je ukazao na razlike. Podsjetio je na prijašnje pozive republikanaca na smanjenje socijalnog i zdravstvenog osiguranja te je oštro osudio njihove predložene rezove u Medicaidu, investicijama u čistu energiju i financiranju porezne uprave.

"Republikancima se to možda neće svidjeti, ali pobrinut ću se da bogati pošteno plate svoj dio. Vratit ću se i uz vašu pomoć, pobijedit ću", kazao je. Obraćanje u Ovalnom uredu omogućilo mu je da izravno govori američkom narodu, ne u vrijeme neposredne krize, već da, kako je rekao zemlji, izvijesti o izbjegnutoj krizi.

"Nitko nije dobio sve što je želio, ali američki narod je dobio ono što je trebao. Spriječili smo ekonomsku krizu, ekonomski kolaps", naglasio je i dodao da planira potpisati zakon o kompromisu o gornjoj granici duga.

Zakon je prošao u oba doma Kongresa

Zakon, koji uključuje ograničenja potrošnje i neke promjene energetskih dozvola i socijalnih programa, prošao je u oba doma Kongresa velikom većinom. Predsjedniku bi dobro došla pobjeda. Njegova popularnost mjeri se s 40-ak posto potpore i pala je zbog straha od posljedica nepostizanja dogovora.

Spotaknuo se i pao na pozornici nakon obraćanja diplomantima na Američkoj akademiji zračnih snaga u četvrtak. Pomoćnik Bijele kuće kasnije je tvitao kako bi uvjerio javnost da je 80-godišnji predsjednik dobro.

Trump: Dopustio bih bankrot ako treba

Bidenov potencijalni republikanski konkurent, međutim, osudio je dogovor o gornjoj granici duga. Bivši predsjednik Donald Trump rekao je da bi dopustio bankrot prije nego što bi pristao na ustupke koje su republikanci učinili.

Predsjednici su kroz povijest koristili Ovalni ured za slanje poruka od goleme važnosti u vrijeme nacionalnih kriza i tragedija. Predsjednik George W. Bush obratio se zemlji iz ureda ubrzo nakon napada 11. rujna.

Predsjednik George H.W. Bush je iskoristio prvi govor u Ovalnom uredu kako bi uputio poruku o opasnostima droga dok je držao vrećicu onoga što je opisao kao crack kokain. Predsjednik Barack Obama održao je prvi govor u Ovalnom uredu u lipnju 2010. nakon posjeta mjestu velikog izlijevanja nafte u Meksičkom zaljevu.

Prije Bidenovog govora, posljednje obraćanje u Ovalnom uredu bilo je 13. siječnja 2021., kada je Trump osudio nasilje nakon napada na američki Kapitol 6. siječnja i pozvao na smirenost uoči Bidenove inauguracije, događaja koji nije priznao niti mu je prisustvovao.

Pročitajte više

 

Pročitajte više