VIDEO Bill Gates 2014. godine: Svijet nije spreman za epidemiju novog virusa

Foto: EPA-EFE

DOK se čitav svijet bori s pandemijom koronavirusa, koja je i najbogatije zemlje svijeta uhvatila potpuno nespremne, najveći svjetski humanitarac Bill Gates je ukazao na svoj govor iz 2014. godine u kojem je upozoravao na takav mogući scenarij.

"Dok sam bio klinac, najviše sam se bojao nuklearnog rata. No, danas je najveći rizik za globalnu katastrofu potpuno drukčiji. Ako nešto u sljedećih deset godina ubije deset milijuna ljudi, to će najvjerojatnije biti opaki virus, a ne rat. Ne rakete, nego mikrobi. Jedan od razloga za takav rasplet je činjenica da smo jako puno ulagali u razvoj nuklearnog oružja, ali smo premalo investirali u sustav prevencije pandemije. Jednostavno, nismo spremni za sljedeću epidemiju", govorio je bivši šef Microsofta nakon epidemije ebole u Africi 2014. godine.

"Pogledajte slučaj s ebolom, ja sam ga detaljno proučavao. Nije bio problem u tome što sustav nije dobro funkcionirao. Problem je bio što sustava uopće nije bilo. Katastrofalna reakcija na epidemiju ebole ukazuje na to da bismo na neku buduću epidemiju bili još manje spremni. S ebolom smo imali sreću u nesreći što se nije proširila na urbana područja. Sa sljedećim virusom možda nećemo imati toliko sreće. Moguće je da će se pojaviti virus koji prenosioci praktički neće ni osjetiti, a ići će u trgovine, u zrakoplove ili u grad. Ako ima neka pozitivna stvar u slučaju ebole, to je da je možemo shvatiti kao upozorenje. Poziv na buđenje, na pripremu. Počnemo li sad, bit ćemo spremni za sljedeću epidemiju", govorio je Gates.

Danas se vidi koliko je bio u pravu, ali ga je malo tko slušao. Nakon njegova apela da se povećaju ulaganja u istraživanja virusa američka vlada je ta ulaganja smanjila. Jedan od najbogatijih ljudi svijeta predvidio je da bi sljedeća pandemija mogla svijet stajati više od tri trilijuna dolara, a pandemija koronavirusa stajala je već više od jednog trilijuna.

Pročitajte više