VIDEO Brnabić: Imate moju ostavku. Vučić: Sad je jasno, idemo na prijevremene izbore

Foto: Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL

SRPSKA premijerka Ana Brnabić ponudila je u javnom obraćanju svoju ostavku nakon vala masovnih prosvjeda "Srbija protiv nasilja", a predsjednik Aleksandar Vučić najavio je mogućnost raspuštanja parlamenta i odluku o izvanrednim izborima u roku od 45 do 60 dana.

Brnabić i Vučić obratili su se večeras u izravnom televizijskom prijenosu, a obraćanje je najavljeno uz "važne vijesti" koje će biti "značajne građanima".

>> TEKSTUALNI PRIJENOS

"Tragedije koje su nas pogodile duboko su nas potresle i promijenile. Ova država više nikada neće biti ista i večeras želim izraziti najdublju sućut obiteljima poginulih. Kao vlada smo zajedno s predsjednikom puno radili, usvojili određene mjere kako bismo našu zemlju učinili sigurnijom, a posebno djecu, i kako bismo dugoročno stvorili sigurnije društvo", rekla je Brnabić.

Ana Brnabić izjavila je da je djelomično ispunjen zahtjev za ostavku ministra obrazovanja te da je ostavku dao Branko Ružić. Rekla je da ne vidi razlog zašto bi to učinili Bratislav Gašić, ministar policije i ravnatelj BIA-e Aleksandar Vulin. Vučić je, kaže, pozvao na dijalog.

"Kao predsjednica vlade spremna sam u svakom trenutku podnijeti ostavku na mjesto premijerke. Najveća mi je čast bila što sam imala priliku raditi za svoju zemlju. Znate, u ovom trenutku, kada je društvo u takvoj krizi, jedino rješenje je razgovarati. Oni su taj razgovor odbili. Računajte da će moja ostavka biti na stolu vjerujem da su izlaz iz ove krize parlamentarni izbori. Prepuštam predsjedniku Republike da donese odluku, on ima moju ostavku na raspolaganju", rekla je.

Vučić: Ako ne bude razgovora, idemo na izbore

Nakon što je dobio riječ, Vučić je rekao da će pričekati da se oporbene stranke odazovu njihovom pozivu na razgovor i da se vlast neće mijenjati na ulici. "Vjerujem da ćemo ipak naći sugovornike među onima koji bi trebali pokazati neusporedivo veću ozbiljnost i odgovornost. Ako ne, idemo na izbore", rekao je Vučić.

"Ovo što je Ana rekla znači da ćemo ubrzati raspuštanje Skupštine, jer postoje rokovi. Ona daje ostavku na članstvo u Skupštini, ja kao predsjednik imam obavezu nekom drugom ponuditi mandat za sastavljanje vlade Srbije. Utvrđuje se da u Skupštini nema većine, a ako je nema, moguće je da netko drugi formira većinu... Uvijek smo spremni razgovarati", rekao je Vučić.

"Sada je jasno da ćemo imati prijevremene izbore"

Vučić je rekao da će se većina pokušati tehnički dogovoriti s predstavnicima manjine.

"Jasno je da ćemo imati prijevremene izbore, samo je pitanje mjeseca kada će biti. Tenzije u društvu uvijek se rješavaju izborima, neki su te tenzije stvarali čak i ne zato što su imali političke zahtjeve, nego zato što su imali zahtjeve od pojedinih tajkuna za ostvarivanje njihovih interesa... Niti jedan zahtjev se ne tiče položaja djece, učitelja i bilo koje društvene skupine, osim političara i njihovih tajkuna. To se vidi kroz svaki zahtjev. Došli smo do zahtjeva da se smijeni Bratislava Gašića. Premijerka ne želi njegovu promjenu pod prisilom", rekao je Vučić.

"Ja ću ih kao predsjednik Republike čekati na razgovorima, da se ne dogodi da mi to nismo htjeli. Reći ću im da je to jedini mogući put. Reći ću im da je to jedini mogući način da se dogode promjene koje oni toliko žele. Neće biti prijelazne vlade jer prijelazna vlada traži moju odluku, a ja takvu odluku nikada neću donijeti. Nema razgovora i nikakvih pregovora, neće biti nikakve prijelazne vlade, ne zato što je to neki politički hir... To je uništenje Srbije, razaranje Srbije, to bi značilo da Srbijom u tom trenutku upravljaju jedan tajkun i nekoliko stranih centara moći, a ne građani Srbije", rekao je Vučić.

Najavio povećanja plaća

Vučić je najavio da će biti povećanja plaća u obrazovanju. "Posebno ćemo povećati plaće u prosvjeti, od 1. rujna povećanje će biti 5.5 posto, a od 1. prosinca ili 1. siječnja još 10 posto, prosjek će biti blizu 90.000 dinara", rekao je.

"Medicinske sestre i medicinski tehničari, ukupno 59.128 zaposlenih, dobit će plaće od 1. rujna veće za 5.5 posto i u prosincu ili siječnju dodatnih 10 posto, bit će i drugih značajnih povećanja", rekao je Vučić, a potom krenuo dalje na obećanja za umirovljenike.

Od 1. listopada povećanje mirovina od 5.5 posto, od 1. siječnja dodatnih 14.6 posto, a 2024. godine prosječna mirovina iznosit će 390 eura, rekao je i dodao da je to "najveće povećanje mirovina u povijesti Srbije". Najavio je da će kruh biti jeftiniji. Vučić je na konferenciji za novinare rekao da će sva djeca do 16 godina dobiti po 10.000 dinara.

O tragedijama i tome je li sustav zakazao

Predsjednik Srbije osvrnuo se na govore u Skupštini, rekavši da ima "zamjerki i na jedno i na drugo". "Pozivam i jedne i druge na oprez. Nemam vremena da to gledam, izuzetno poštujem vrhovno zakonodavno tijelo, ali nemam vremena da gledam", rekao je Vučić.

Vučić se osvrnuo na to da je ubojica iz Mladenovca kod sebe imao arsenal oružja. Na pitanje je li sustav zakazao, naveo je primjer čovjeka koji je donio automat Gatling. "Bio sam šokiran. Srbija je puna oružja. Nitko nije mogao vjerovati da je moguće da se dogode tako dva strašna zločina. Nitko ne može vratiti djecu roditeljima, ali možemo djelovati preventivno."

Pročitajte više