VIDEO Djevojka u SAD-u pokušala se ubiti hicem u glavu. Sada ima novo lice

Screenshot: CNN

KATIE Stubblefield imala je samo 18 godina kada se pokušala ubiti. Liječnici su joj spasili život i postala je najmlađa kandidatkinja za transplantaciju lica u SAD-u.

Katie je samoubojstvo puškom pokušala počiniti prije četiri godine. Liječnici su je spasili u bolnici, ali pretrpjela je rane koje su joj promijenile život i izgubila je većinu svog lica.

Foto: Klinika Cleveland

Uslijedilo je nekoliko godina kirurških zahvata i napora koje je Katie podijelila s National Geographicom. Njena priča daje dosad neviđen pristup klinici u Ohiju u kojoj je Katie operirana kada je imala 21 godinu. Novinari i fotografi pratili su pripreme za transplantaciju lica te rezultate nakon operacije koja je trajala 31 sat.

National Geographic je priču o Katie objavio s naslovom Priča o licu, a na internetu je objavljen i dokumentarni film o slučaju.

Eksperimentalna operacija

U svijetu je dosad uspješno izvršeno 40 transplantacija lica, piše BBC. Prvu uspješnu operaciju izveli su španjolski doktori u 2010. godini. Zdravstveno osiguranje u SAD-u ne pokriva operaciju jer se još uvijek smatra eksperimentalnom.

Katienu operaciju financirao je Institut za regenerativnu medicinu oružanih snaga (AFIRM). Transplantirano lice primila je od 31-godišnje Adree Schneider, koja je umrla od predoziranja 2017. godine. Njena baka Sandra Bennington odlučila je donirati lice i upoznala je Katie nakon operacije.

Emocionalni i zdravstveni problemi

Katie je izjavila da se uglavnom ne sjeća perioda prije pokušaja samoubojstva. Njena obitelj izjavila je da se borila s emocionalnim problemima zbog česte selidbe, propale ljubavne veze te kroničnim gastrointestinalnim problemima.

Rana od metka uništila joj je većinu lica, uključujući nos, čelo i čeljust. Pretrpjela je i ozljede mozga te ozbiljne ozljede očiju. Nakon liječenja u Mississippiju prevezena je u Tennessee, a zatim u kliniku Cleveland u Ohiju, koja je poznata po inovativnim postupcima u transplantaciji.

22 operacije prije transplantacije

Prije transplantacije lica liječnici su na Katie izvršili 22 plastične operacije, pri čemu su koristili i 3D printer za rekonstrukciju čeljusti. Katie i njena obitelj izjavili su da nisu znali kako izgleda operacija kada su obaviješteni da je Katie pogodna kandidatkinja.

"Nisam imala pojma o tome što je transplantacija lica. Kada su mi roditelji pomogli i sve objasnili, bila sam jako uzbuđena što ću opet dobiti lice i moći funkcionirati", rekla je Katie.

Nakon godine dana na popisu čekanja za transplantaciju, postupak je obavljen u svibnju 2017.

Nakon transplantacije lica liječnici su izvršili još tri manje operacije, a vjerojatno će uslijediti još nekoliko korektivnih postupaka. Katie zbog ozljeda usta još uvijek govori s poteškoćama i morat će do kraja života uzimati lijekove zbog rizika od odbacivanja transplantata.

Druga prilika

Katie je za National Geographic ispričala kako želi studirati i baviti se savjetovanjem. Također želi razgovarati s tinejdžerima o samoubojstvu i vrijednosti života.

"Toliko ljudi mi je pomoglo, sada ja želim pomoći drugima", rekla je.

Doktor Brian Gastman, plastični kirurg u klinici Cleveland, izjavio je za CNN da je Katie operacijom dobila "konačnu drugu priliku": "Moja prva želja za Katie je da bude sretna. To je prvo, ali iznad svega želim da se vrati na neku razinu normale. Tada može učiniti sve i postati glasnogovornica za mnoge probleme, pokazati kako biti jak u nesreći i ne donositi odluke koje diktiraju život."

Pročitajte više