VIDEO, FOTO Ovako je izgledao teroristički napad u Turskoj, broj mrtvih se popeo na 38

Foto: Hina, Getty images/Guliver image

U SINIOĆNJEM napadu u Istanbulu poginulo je najmanje 38 osoba, a čak 155 ih je ranjeno. Meta su bili policajci koji su čuvali sigurnost na stadionu tijekom utakmice Bešiktaša i Bursaspora.

"Po zadnjim informacijama koje smo dobili, 38 djece naše nacije postalo je mučenicima nakon noćašnjeg okrutnog napada", rekao je Soylu. Među poginulima je 30 policajaca, sedmero civila i jedna osoba čiji identitet još nije utvrđen, rekao je ministar. U bolnicu je primljeno 155 ljudi, a 14 je smješteno na intenzivnu skrb, dodao je ministar zdravlja Recep Akdag, govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare.

U Turskoj je danas proglašen Dan žalosti. Turski predsjednik Tayyip Erdogan je otkazao posjet Kirgistanu kamo je trebao krenuti u nedjelju.

Premijer Binali Yildirim naredio je da se zastave spuste na pola koplja u znak pijeteta za žrtve. Ministar unutarnjih poslova Suleyman Soylu objavio je da je 10 osoba stavljeno u pritvor jer se povezuju s atentatom za koji je još nitko nije preuzeo odgovornost ali bi iza njega, po riječima Kurtulmusa, mogla stajati Radnička stranka Kurdistana (PKK).

Prema ministru Soyluu, prva bomba detonirana je pomoću daljinskog upravljača a nalazila se na autu. Kratko nakon toga, bombaš samoubojica aktivirao je i drugu bombu u Macka parku.

Christopher James, učitelj koji živi u Istanbulu, u trenutku napada, nalazio se u hotelu nedaleko od eksplozije, javlja CNN. "Mogli smo čuti i vidjeti bombu, a nakon eksplozije, zvuk se vratio do nas te ste ga opet mogli čuti. Zvučalo je kao da pucnjava odjekuje a onda mi je mobitel počeo zvoniti kao lud."

Ramazan Hakki Oztan, povjesničar koji je prisustvovao skupu u Istanbulu u kojem i živi, nakon eksplozije je rekao: "Bili smo u jednom hotelu s predivnim pogledom na stari dio grada i trg Taksim. Vidjeli smo ogromnu eksploziju koja se dogodila kraj stadiona...poslije 10 ili 15 sekundi, dogodila se još jedna eksplozija. Druga bomba bila je manja."

 

 

 

 

Pročitajte više