NAJGORE TEK DOLAZI Pogledajte veliku galeriju fotografija i potresne snimke iz Texasa

Foto: Guliver image/Getty images, Hina, CNN

TROPSKA oluja pogodila je južni Texas kasno u petak i očekuje se da će se danima kretati oko već poplavljenog Houstona. Vrhunac se očekuje oko srijede i četvrtka.

Harvey je najsnažniji uragan koji je pogodio Teksas u više od 50 godina, do sada je usmrtio najmanje pet osoba. Na četvrti najmnogoljudniji američki grad tijekom vikenda palo je između 38 i 76 centimetara kiše po četvornom metru, a u ponedjeljak i više, prenio je državni meteorološki ured. 

> PITALI SMO STRUČNJAKA Jesu li klimatske promjene krive za ekstremno razoran uragan u SAD-u?

Škole, zračne luke i uredi u Houstonu su zatvoreni jer su ceste poplavljene, a voda u mnogim četvrtima doseže do prsa. Središte oluje nalazi se 148 kilometara jugozapadno od grada i trebala bi mu se polako približiti do srijede.

Više od 50.000 ljudi evakuirano je iz dijelova okruga Fort Bend, oko 55 kilometara jugozapadno od Houstona, a rijeka Brazos ovaj bi tjedan trebala dosegnuti vodostaj od 18 metara, 4,3 metra iznad razine izlijevanja. To nije viđeno zadnjih 800 godina.

Riječ je o najgorim poplavama u povijesti Houstona, ističu meteorolozi.

Aligatori bi mogli prijeći ogradu

Ako kiša nastavi padati ovim intenzitetom, moguće je da aligatori iz Centra za spašavanje i zaštitu aligatora prijeđu preko zaštitnih ograda u jugoistočnom Teksasu.

Centar koji se nalazi kraj Beaumonta ima preko 350 aligatora, a vlasnici kažu kako su najveći aligatori na sigurnom u prikolicama.

"Nedostaje samo 30-ak centimetara da se voda prelije preko zaštitne ograde", izjavio je Gary  Saurage, vlasnik centra za Fox News.

"Postavili smo nove ograde, ali kiša jednostavno ne prestaje. Radimo bez prestanka i ne znamo što više napraviti. Uistinu smo umorni. Svi smo na kraju snaga. Ne znam što više da radimo", poručio je.

Dodao je i kako su uz najveće aligatore i krokodile uhvaćene i zmije otrovnice koje su stavljene na povišene lokacije kako ne bi pobjegle.

"Sve životinje koje nisu iz ovog područja smo uhvatili i stavili na povišeno, sigurno mjesto. Ali, živimo s aligatorima", zaključio je Saurage.

POGLEDAJTE KAKAV KAOS JE IZAZVAO HARVEY

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Pročitajte više