Video - Francuzi sina od rođenja držali zatočenog: Spavao je na mokraćom natopljenom madracu

PAR IZ Francuske uhićen je pod sumnjom da su svog sedmogodišnjeg sina od rođenja držali zatočenog u jednoj od prostorija kuće. Zasad policija za zlostavljanje dječaka tereti njegova oca.

Policija je dječačića iz njegova obiteljskog doma u gradu Millau, na jugu Francuske, oslobodila u utorak. Kako prenose francuski mediji, sedmogodišnjeg Dylana su njegovi roditelji, 35-godišnja Stephanie M. i 42-godišnji Franck S.

"Dječak je nekoliko godina bio zatvoren u sobi u kojoj se ne nalazi ništa osim urinom natopljenog madraca. Soba je prazna, bez namještaja i igračaka. Ovaj maleni dječak je živio u uvjetima gorima od onih u zatvorskoj ćeliji", rekao je lokalni tužitelj Patrick Desjardins.

Socijalna služba ga pronašla slučajno

Socijalna služba je Dylana pronašla sasvim slučajno. Par su posjetili kako bi im postavili pitanja vezana uz zapuštanje njihovog mlađeg sina, 18-mjesečnog Mathiasa. Naime, dječaka nisu dovodili na redovite liječničke kontrole.

Dylan se nalazi u teškom fizičkom i psihičkom stanju. Ima brojne infekcije i jako je depresivan, ali je pokazao zavidnu inteligenciju unatoč tome što nikad nije išao u školu i bio u kontaktu s vanjskim svijetom.

Majka dječaka je policiji rekla kako su ga zatvorenog držali jer je Dylan "autističan ili hiperaktivan". Ono što je zasad jedino očito je da je dječak godinama bio zanemarivan i zlostavljan.

Baka dječaka ostala šokirana

"Šokirana sam. Kad sam ušla u sobu, pozlilo mi je. Ne razumijem", rekla je Marie-Francoise, baka dječaka. Ona je u Millau, u kojem nije bila posljednjih godinu dana, stigla čim je doznala da su joj kćer i zet uhićeni.

"Ranije sam mislila kako će moja kćer, budem li joj pomagala, postati bolja. No, ona se uopće nije bavila djecom. Kad bih ja stigla kući davala sam im hranu. Dylan je bio teško dijete, ali sve je to zato što je bio sam i nije se naučio igrati. U školu nije išao jer ga ni jedna škola takvog nije htjela", navela je Dylanova baka, dodajući kako sama nikada nije svjedočila zlostavljanju dječaka.

Marie-Francoise je svog zeta opisala kao "naglog i nasilnog čovjeka". Navela je kako nakon svega ovoga kćer i zeta više ne želi vidjeti. "Želim da idu u zatvor kako bi shvatili što su učinili", rekla je.

Živio u mraku

Par je sa djecom živio u dvokatnici na obroncima u predgrađu Millaua. Na prozoru jedne sobe na prvom katu, grilje su uvijek bile zatvorene. Dylan je bio zatočen u mraku te sobe.

Francuski mediji pišu kako se snažan smrad koji dopire iz stana osjeća i prije nego što se u njega zakorači. Soba u kojoj je dječak bio zatočen nalazi se odmah do male, prljave kuhinje, u koju također dopire smrad ustajalog urina iz dječakove tamnice.

Osim dviju prljavih deka na madracu je još stajala i žuta plišana igračka - pokemon Pikachu, jedini dječakov prijatelj tijekom zatočeništva. Iako je tužitelj naveo kako dječak nije imao igračaka, čini se da mu je žuti pokemon ipak pravio društvo.

Susjedi bez riječi: "Nikad se nije čuo dječji plač"

Jedan od susjeda, koji živi u stanu iznad onog u kojem je boravio monstruozni par, novinarima je ispričao kako obitelj nije bila nimalo druželjubljiva. Šokirala ga je spoznaja da su sina godinama držali zatočenog. "Nikad se nisu čuli vriskovi ili dječji plač", naveo je taj 30-godišnjak.

"Nismo ih često viđali. Dječaka sam čak i vidio u nekoliko navrata. Jednom ili dva puta ljetos, u vrtu iza kuće. Nikad nismo ništa posumnjali. U malom gradiću poput Millaua, stvarno je čudno da nam je ovako nešto promaknulo. Morali su stvarno to dobro osmisliti, nije jednostavno dijete držati zatočeno bez da itko to primijeti. Očekivali bi ovako nešto u nekom velikom gradu, ali ovdje... u gradiću sa 25.000 stanovnika...", u nevjerici je komentirao susjed.

I.M.
Foto: Le Parisien/AFP

Pročitajte više