VIDEO Frizeri prosvjedovali na Markovom trgu, Plenkoviću i Mariću donijeli "poklon"

Foto: Index

FRIZERSKA struka, ujedinjena pod okriljem Inicijative za uvođenje niže stope PDV-a od 13% na frizerske usluge, održala je danas miran prosvjed na zagrebačkom Markovom trgu, ispred Vlade, kako bi skrenuli pozornost na izazovnu situaciju u kojoj se nalaze.

Za premijera Andreja Plenkovića i ministra financija Zdravka Marića su pripremili dar.

"Dat ćemo im škare i češalj jer ih neće imati tko šišati za pet do deset godina", rekla je Ana Hart iz Inicijative za uvođenje niže stope PDV-a na frizerske usluge.

Utjecaj porezne stope od 25% na frizersku struku prisutan je i prije korona epidemije, a s koronom frizeri su stjerani u kut, kažu. Zato traže smanjenje stope na 13% PDV-a kako bi opstali i napredovali, po uzoru na brojne EU zemlje, susjedne Slovenije koja ima stopu od 9,5%, Češke 10%, Irske 13,5%, Cipra 5%, Poljske 8%, Nizozemske 9%...

"U trenutku kada imamo svega nešto manje od 7% frizerskih salona u sustavu PDV- a, kada udio plaća iznosi 50% od ukupnog neto prihoda većinom vlasnici salona ograničavaju vlastiti napredak kako ne bi prešli prag i ušli u sustav PDV-a jer im je neisplativo raditi sa stopom PDV-a od 25%", poručio je Denis Vidović direktor Hairstyle News festivala, časopisa i web portala za frizere te jedan od pokretača Inicijative.

"U razdoblju od 5 godina državni proračun prihodovat će 68 milijuna kuna više, utrostručit će se broj frizerskih salona u sustavu PDV-a, otvorit će se minimalno 700 novih radnih mjesta, imat ćemo mogućnost podići plaće našim frizerima, smanjit će se udio sive ekonomije, spriječit će se ili barem značajno ublažiti iseljavanje frizera kao glavne učinke smanjenje stope PDV-a", naveo je Ivica Pavlačić, vlasnik salona Merlinka koji ima 15 zaposlenih i jedan je od pokretača Inicijative koji je ujedno u suradnji s ekonomskim analitičarima pripremio analizu učinka smanjenja stope PDV-a na 13%.

"Smanjenje stope PDV-a omogućit će nam zapošljavanje jednog djelatnika više jer smo blizu poreznog praga od tristo tisuća kuna. Nije nam stimulativno niti isplativo prijeći izborni prag jer cijene usluge moraju ostati iste i zbog korone epidemije kada imamo i novi režim rada", kazala je Elvira Troskot, suvlasnica frizerskog salona Lest koji je trenutno izvan sustava PDV-a. Kako ističe, ako pređu izborni prag moraju plaćati oko četiri tisuće kuna PDV-a mjesečno uz plaćanje jedne plaće za novog djelatnika što je značajno troškovno opterećenje koje im otežava profitabilnost. Trenutno salon zapošljava dvije osobe što je rubno kako ne bi prešle izborni prag.

"Moći ćemo zaposliti nove frizere"

"Moći ćemo zaposliti nove frizere, uložiti u edukacije i nove tehnologije. Vremena, kosa, tehnologija se mijenjaju, iznimno smo napredna industrija i nužno je pratiti trendove kako bi se povećala učinkovitost rada u frizerskom salonu, a na zadovoljstvo naših klijenata. Generalno, unaprijedit ćemo struku jer će naši mladi frizeri odlučiti ostati u Hrvatskoj", poručila je Ksenija Jukćić, vlasnica frizerskog salona Nena s tri zaposlena koji je u sustavu PDV-a.

Krešimir Španić, vlasnik barbershopa Španić iz Vinkovaca, kazao je kako su mu četiri iskusna frizera u zadnje dvije godine otišla raditi u inozemstvo. "Nažalost, nisu svjesni da su male šanse da ostanu u struci, obzirom da nisu dosegnuli kvalitetu i znanje jezika da mogu raditi u dobrim salonima, a nisu educirani za rad „na štopericu“ u low cost turskim radnjama", rekao je Španić.

Frizeri su ispred vlade tražili sastanak s premijerom i ministrom financija te su im donijeli škare i češalj s porukom da ih za 5 do 10 godina neće imati tko šišati.

Inicijativu za uvođenje niže stope PDV-a od 13% na frizerske usluge podržavaju Hrvatska
udruga poslodavaca i Udruga Glas poduzetnika.

Pročitajte više