VIDEO Golema oluja u Njemačkoj, u Berlinu izvanredno stanje. Moguć je i tornado

Screenshot: YouTube

OLUJA Ylenia pogodila je tijekom noći Njemačku, posebno sjeverne i istočne dijelove, i iza sebe ostavila srušena drveća, uništene krovove kuća... Otkazani su brojni letovi, a Deutsche Bahn je prekinuo promet u nekoliko saveznih država.

Njemačka meteorološka služba izdala je crvena upozorenja za sjever zemlje sve do danas navečer. Najavljuju i mogućnost tornada.

Tijekom noći, jaki udari vjetra od preko 100 km/h zahvatili su zemlju, osobito na sjeveru, u središtu i na istoku zemlje. 152 km/h izmjereno je na Brockenu u planinama Harz, javlja Bild.

U Berlinu izvanredno stanje

Berlinska vatrogasna brigada proglasila je izvanredno stanje danas ujutro zbog oluje Ylenia. "Od 2 sata ujutro došlo je do naglog povećanja operacija povezanih s vremenom", rekli su. Nekoliko dobrovoljnih vatrogasnih društava pozvano je u službu kao potpora profesionalnoj vatrogasnoj postrojbi. U Lichterfeldeu su stabla padala na parkirane automobile, a vjetar je odnio rasvjetni stup.

Vjetar je uništio šator drive-in testnog centra u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, priopćila je vatrogasna brigada. Kako navode vatrogasci, nitko nije ozlijeđen.

Veliki problemi u Hamburgu

Najviše problema bilo je u Hamburgu. Poplavljena je poznata tržnica, a u četvrti Eimsbüttel vjetar je iščupao stablo ispred jednog puba. 

Ylenia je prouzročila i veliku štetu u Donjoj Saskoj i Bremenu. Na autocesti kod Westoverledingena vozač kamiona se zaletio u srušeno stablo. Srećom, nije ozlijeđen.

Zatvorene škole

Škole u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji su danas zatvorene. Ministar obrazovanja pozvao je učenike da ostanu kod kuće. I vrtići mole roditelje da ne dovode djecu, ako je to ikako moguće.

Pogođen željeznički i zračni promet

Na berlinskom aerodromu putnicima nije dozvoljeno da su ukrcaju u avione niti da se iz njih iskrcaju. Avionima je i dalje dozvoljeno sletjeti na pistu, a zadnji avioni s putnicima poletjeli su prije objave o lošim vremenskim prilikama.

Željeznički prijevoznik Deutsche Bahn zaustavio je linije na dugim relacijama u nekoliko saveznih pokrajina na sjeveru Njemačke, također zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta.

Trenutno ne vozi nijedna linija na dugim relacijama u pokrajinama Donja Saska, Bremen, Schleswig-Holstein, Mecklenburg-Zapadno Pomorje, Berlin i Brandenburg, poručili su iz kompanije.

Upozorenje na poplavu za Sonneberg

Meteorološka služba u Tiringiji očekuje jaku kišu. Stoga se okrug Schleusinger u Rappelsdorfu u srijedu pripremio za moguće poplave.

Brojni volonteri pomogli su napuniti oko 2000 vreća s pijeskom, rekao je glasnogovornik okružnog ureda Hildburghausen Tim Pechauf. 

Olujni valovi

Na sjevernoj obali, uprava za pomorska putovanja BSH upozorila je na olujne valove, rekavši da bi oni na istočnom dijelu obale mogli biti 1 do 2 metra viši nego inače.

Na jugu zemlje, u Bavarskoj, najmanje 10.000 ljudi neko je vrijeme ostalo bez struje, prema izvješću najvećeg opskrbljivača u spomenutoj pokrajini Bayernwerk Netza. 

Djelatnici hitnih službi u Berlinu kazali su da su bili na rubu kapaciteta u četvrtak ujutro, s obzirom da su prethodnu noć primili 76 poziva unutar tri i pol sata zbog šteta nastalih lošim vremenom.

''Većina poziva upućena je zbog srušenih stabala ili oštećenih građevinskih materijala'', kazali su vatrogasci. Za sada nema dojava o ozlijeđenima. Stanovnici su upozoreni da ne izlaze iz svojih domova ako nije nužno te da ne odlaze u šume ili parkove.  

Pročitajte više