VIDEO Grad Zagreb objavio rezultate upisa djece u vrtiće. Skoro 2000 djece neupisano

Grad Zagreb objavio je inicijalne rezultate upisa djece u zagrebačke vrtiće.

"Na upisima u gradske vrtiće u 2024. godini pristiglo je ukupno 11.499 zahtjeva, što je 6% manje nego prošle pedagoške godine (12.260). Od svih pristiglih zahtjeva, 1896 odnosi se na djecu koja ne ispunjavaju uvjete za upis (premlada djeca)", poručili su iz Grada Zagreba.

"Imamo 40 posto manje neupisane djece nego lani"

"Od 9603 valjana zahtjeva, inicijalni broj upisane djece je 7686, a broj neupisane djece koja ispunjavaju uvjete je 1917. Prošle godine na inicijalnim rezultatima je upisano 7140, a neupisane djece je bilo 3180. Drugim riječima, zahvaljujući ulaganjima u proširenje kapaciteta gradskih vrtića, imamo značajno bolju situaciju nego prošle godine, s 40% manje neupisane djece.

Ističemo da je u zahtjevima za upis u gradske vrtiće 1402 djece koja su već upisana u privatne vrtiće, ali su roditelji predali zahtjev za upisom u gradski vrtić. Tu bilježimo gotovo trostruko povećanje broja zahtjeva u odnosu na prošlu godinu (564), za koje pretpostavljamo da je motivirano rastom cijena u privatnim vrtićima", ističu iz Grada Zagreba.

"Očekujemo da će do rujna gotovo sva djeca u Zagrebu imati mjesto u vrtiću"

"Očekujemo da će do rujna gotovo sva djeca u Zagrebu imati mjesto u vrtiću. Naime, s obzirom na to da nisu popunjena sva mjesta iz planova upisa gradskih vrtića, planiramo u roku prigovora upisati još oko 200 djece, o čemu ćemo izvijestiti 10. srpnja. Nadalje, privatni i vjerski vrtići prošle godine su upisali oko 1500 djece te očekujemo slične brojke i ove godine. Jednako važno, budući da ćemo do kraja godine otvoriti još 5 vrtića, ona djeca koja ne budu upisana u rujnu bit će upisana do kraja godine.

Vezano uz trendove koje pratimo, možemo izvijestiti da, prema očekivanjima, udio prijava za jaslice i dalje raste - prošle je godine činio 71% svih zahtjeva, dok ove godine udio prijava za jaslice čini 75%. Djecu korisnika mjere roditelj odgojitelj smo, kao što smo očekivali, doista najvećim dijelom uključili u sustav vrtića prošle godine, kada smo imali 1537 zahtjeva za upisom, u usporedbi sa 677 zahtjeva ove godine (smanjenje od 56%).

Što se pak tiče uključivanja djece s teškoćama u razvoju u gradske vrtiće, ove godine imamo 35% više zahtjeva za upisom nego prošle godine. Sa zadovoljstvom izvještavamo da smo, u skladu s Akcijskim planom za unaprjeđenje sustava potpore inkluzivnom obrazovanju djece s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama u Gradu Zagrebu 2023.-2025., ove godine upisali 47% više djece s teškoćama u razvoju", navode iz Grada Zagreba.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.