VIDEO Grlić Radman: Vučić nije iskren, posjet Jasenovcu je provokacija

Foto: Index

HRVATSKI šef diplomacije Gordan Grlić Radman održao je presicu o zabrani Vučiću da posjeti Jasenovac.

Presicu ste mogli uživo pratiti na Indexu.

 

"O Vučićevom dolasku smo doznali neslužbenim kanalima, to je neprihvatljivo i nedobronamjerno"

"Neslužbenim kanalima smo doznali da predsjednik Vučić namjerava posjetiti Jasenovac, Pakrac... Neuobičajeno je da to doznajemo neslužbeno. Uručili smo notu", govori Radman. 

"Podsjećamo da prigodom svakog posjeta stranih dužnosnika vrijeme, prigoda i plan posjeta trebaju biti dio dogovora dviju strana. Hrvatska nije informirana, to je za Hrvatsku neprihvatljivo i smatramo to nedobronamjernim. Mislimo da to nije iskreno, da to nije odavanje pijeteta", kaže Radman. 

"Srbija se nije suočila s prošlošću", dodaje te spominje problem nestalih osoba iz Domovinskog rata koje Hrvatska još traži.

"Kad je u pitanju uključenost manjina i zaštita njihovih prava, tko može biti bolji primjer nego Hrvatska. Srpska manjina ima tri zajamčena mjesta u saboru, SDSS sudjeluje u vladi, predstavnica srpske manjine je potpredsjednica vlade", rekao je. 

Upitan je o navodima da se radilo o Vučićevom privatnom posjetu.

"Nije ovo odlazak na more"

"Gospodine, ovo nije odlazak na more. Predsjednik države je štićena osoba, takav dolazak zahtijeva angažman hrvatskih vlasti. Mi uvijek najavljujemo dolazak, to je ovdje izostalo. Ne može se samo tako prelaziti granica.

Ako govorimo o iskrenosti, iskreni razgovori su izostali da se jedan takav posjet dogodi. Smatramo ovo provokacijom. Ovdje su žrtve sredstvo, a ne cilj. Cilj je Vučiću dobiti dodatne političke bodove u Srbiji", rekao je Radman. 

"Otpravnica poslova naravno nije primila srpsku notu, ovdje se ne radi ni o kakvoj zabrani kretanja. Ovo se sve dogodilo preko noći i preko neslužbenih kanala, to je neuobičajeno", kazao je. 

"Hrvatska je članica EU, najavljujemo svaki dolazak dužnosnika koji su pritom i štićene osobe", rekao je. 

"Izjave gospodina Vulina su skandalozne"

"Izjave gospodina Vulina su skandalozne, besprimjerne. One samo pokazuju nervozu koja vlada među srpskim političarima", rekao je. "Želimo vidjeti gospodina Vučića, ali trebaju prethoditi iskren dijalog i najava", rekao je. 

"Osuđujemo svaki zločin, poklanjamo se svakoj žrtvi, ali to isto očekujemo i od srpske strane", rekao je.

"Netko želi doći, o tome nikoga ne obavijesti. Postoje neslužbene informacije koje mi saznajemo. Hrvatska vlada je uključiva, mi smo uključivo i tolerantno društvo, ali ovdje je prekršen protokol, uobičajena procedura. Ne može se reći da je privatan posjet posjet Jasenovcu, Pakracu i još tko zna gdje. Ovo je bilo poprište zločina prije 30 godina. Ovo što Vulin govori je zamagljivanje velikosrpske politike", rekao je.

"Trebalo se iskomunicirati sa službenim vlastima Republike Hrvatske", rekao je još Grlić Radman na presici. 

Hrvatska zabranila Vučiću današnji dolazak u Jasenovac

Podsjetimo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić planirao je danas privatno posjetiti Jasenovac i Pakrac, no hrvatske vlasti neće mu dopustiti ulazak u zemlju.

Informaciju su pustili iz Plenkovićeve vlade. Izvori iz vlade rekli su da je Vučić kontaktirao predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca i rekao mu kako planira privatni posjet Jasenovcu, odnosno spomen-području na kojem se u vrijeme NDH nalazio ustaški koncentracijski logor u kojem su stradali brojni Srbi u Drugom svjetskom ratu.

Pozvao je Pupovca da mu se pridruži i rekao da, ako smatra da je potrebno, o njegovu posjetu obavijesti hrvatsku vladu, što je Pupovac i učinio, a u vladi su ostali konsternirani načinom na koji je srpski predsjednik planirao napraviti kaos u Hrvatskoj. 

Bez službene obavijesti hrvatskim vlastima, bez koordinacije s veleposlanstvom, Vučić je htio prijeći granicu iz Bosne i Hercegovine, odnosno njezina entiteta Republike Srpske, i doći oko 11 sati u Jasenovac, a potom oko 14 sati i u Pakrac.

Pročitajte više