VIDEO 2000 homofoba napalo povorku ponosa u Gruziji. U nasilnoj rulji i svećenici

Screenshot: Twitter

Rulja od oko 2000 prosvjednika protiv LGBT+ osoba upala je jučer na paradu ponosa u gruzijskom glavnom gradu Tbilisiju. Homofobi su palili zastave duginih boja i tukli se s policijom, javlja Sky News. Među ruljom koja je napala paradu bilo je i pravoslavnih svećenika.

Festival ponosa u Gruziji morao je biti otkazan jer su sudionici morali biti evakuirani. Prema gruzijskim medijima, oko 5000 prosvjednika marširalo je prema parku na obali jezera u kojem je održan događaj. Mnogi od njih mahali su gruzijskim zastavama i nosili vjerska obilježja.

Prava LGBT+ osoba zaštićena su zakonom u Gruziji, ali se mnogi ljudi suočavaju s raširenom diskriminacijom u konzervativnoj, pretežno pravoslavnoj zemlji.

Organizatori događaja optužili vlasti da su se dogovorile s prosvjednicima kako bi ometali festival

Zamjenik gruzijskog ministra unutarnjih poslova Aleksandre Darakhvelidze rekao je da je policija pokušala zaustaviti prosvjednike, ali ih nije uspjela sve zadržati. No organizatori događaja optužili su vlasti da su se dogovarale s prosvjednicima kako bi ometali festival.

Jedna od organizatorica Mariam Kvaratskhelia rekla je Reutersu da su krajnje desničarske skupine javno poticale nasilje protiv LGBT+ aktivista u danima koji su prethodili festivalu ponosa te da policija i vlada to nisu istražile.

"Definitivno mislim da je ovaj napad planiran te da je riječ o koordiniranoj akciji između vlade i radikalnih skupina. Mislimo da je ovo planirano kako bi se sabotirala kandidatura Gruzije za članstvo u EU", rekla je Kvaratskhelia.

Gruzija se nada pridruživanju Europskoj uniji, ali njezina vladajuća stranka Gruzijski san suočena je sa sve većim kritikama skupina za ljudska prava i EU zbog percipiranog skretanja prema autoritarizmu. Policija i vlada nisu odmah odgovorile na Reutersov zahtjev za komentarom tvrdnji jedne od organizatorica.

Pročitajte više