VIDEO I FOTO New York se guši u narančastom dimu. "Brutalno je, ne možemo disati"

Foto: Profimedia, EPA

ZAGAĐENJE od šumskih požara koji tjednima bjesne Kanadom prekrilo je velike dijelove Sjeverne Amerike, gdje su izdana upozorenja o visokorizičnoj kvaliteti zraka za više od 55 milijuna ljudi. Dim požara prekrio je velike gradove u Ontariju i Quebecu, uključujući Toronto i okolna područja. Dim je stigao čak do New Yorka i Connecticuta, gdje je kvaliteta zraka klasificirana kao "nezdrava". 

 

Velik dio dima dolazi iz Quebeca, gdje trenutno gori 160 požara. Kanadski ured za okoliš izdao je jučer svoje najstrože upozorenje za Ottawu, klasificirajući kvalitetu zraka u glavnom gradu Kanade "vrlo visokorizičnom" za zdravlje ljudi. U Torontu i okolnim područjima kvaliteta zraka je klasificirana kao "visokorizična".

Prema najnovijim prognozama, očekuje se da će se opasni dim zadržati na ovom području barem do petka.

Crveno upozorenje u Philadelphiji, dim stigao do Washingtona

Philadelphia je izdala crveno upozorenje i pozvala stanovnike da ostanu u kućama. "Starije osobe, mala djeca i trudnice ili oni koji imaju problema sa srcem i plućima mogli bi doživjeti ozbiljne zdravstvene posljedice izlaganja dimu", rekao je James Garrow, glasnogovornik Odjela za javno zdravstvo Philadelphije. "Za one koji se ne smatraju osjetljivom skupinom, molimo ih da izbjegavaju naporne aktivnosti na otvorenom poput trčanja ili vježbanja", rekao je Garrow za CNN. "Molimo ljude da izbjegavaju nepotrebno vrijeme na otvorenom", rekao je. "Ali ako moraju biti vani, trebali bi nositi maske i odlaziti unutra koliko god im je potrebno", dodao je.

Garrow je rekao da nije jasno koliko će dugo trajati crveno upozorenje ili hoće li se promijeniti na nižu razinu upozorenja. Upozorenja o kvaliteti zraka izdana su i u dijelovima Massachusettsa, New Hampshirea, Pennsylvanije, Marylanda, Virginije...

Javne škole u New Yorku i Washingtonu otkazale su aktivnosti na otvorenom zbog loše kvalitete zraka, piše CNN. U Washingtonu je trenutno indeks kvalitete zraka (AQI) 182, koji se kvalificira kao "nezdrav".

Marshall Burke, izvanredni profesor na Sveučilištu Stanford, objavio je na Twitteru grafikon koji pokazuje da je ovaj događaj veći po razmjerima od bilo kojeg drugog u posljednja dva desetljeća u New Yorku.

Zrak je opasan

Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) klasificirala je kvalitetu zraka u većem dijelu sjeveroistoka SAD-a kao "nezdravu", posebno za ljude koji su već imali problema s dišnim sustavom. Upozorenja za kvalitetu zraka uključuju veći dio New Yorka i Connecticuta. Također se protežu na sjever do Bostona i na jug do Pittsburgha i Washingtona.

Dijelovi istočne Pennsylvanije, New Yorka i Nove Engleske svrstani su u indeks kvalitete zraka iznad 200, što znači uvjete koji su "vrlo nezdravi za sve". Najnovije satelitske slike američke Nacionalne agencije za istraživanje oceana i atmosfere (NOAA) pokazuju još jedan gusti oblak dima razine 6, odnosno onaj koji donosi "opasnu kvalitetu zraka". 

Službenici za javno zdravstvo upozorili su ljude da ne vježbaju vani i da što više smanje svoju izloženost dimu jer zrak predstavlja dugoročne zdravstvene rizike. Stručnjaci kažu da izloženost dimu šumskih požara može uzrokovati niz zdravstvenih problema.

Zašto je zrak narančast, a ne bijel, siv ili neke druge boje?

Dim šumskih požara oboji zrak u narančasto iz istog razloga zbog kojeg nebo izgleda plavo ako je zrak nezagađen. Naime, boja je povezana s vrstom čestica u zraku, njihovom veličinom, količinom i time koju boju valne duljine blokiraju.

Sunčeva svjetlost sadrži veći spektar boja. No, dok prolazi kroz Zemljinu atmosferu, pogađa molekule i čestice u zraku. Boje koje vidimo su one valne duljine koje su preostale nakon što su stupile u interakciju s česticama. Dim šumskog požara blokira kraće valne duljine, poput žute, zelene i plave, te do naših očiju stižu samo crvena i narančasta boja.

Najgora sezona požara

U Kanadi je sezona šumskih požara aktivnija nego inače. Savezni dužnosnici upozorili su u ponedjeljak da bi ovo ljeto moglo donijeti najveće požare u Kanadi dosad zbog suhih i vrućih uvjeta koji se predviđaju za veći dio sezone. Požari diljem zemlje već su spalili više od 3.3 milijuna hektara, što je 12 puta više od desetogodišnjeg prosjeka za ovo doba godine. 

Tisuće ljudi evakuirane su diljem zemlje, uključujući i Quebec, gdje je dosad izgorjelo oko 200.000 hektara. Veliki požari gorjeli su i u Britanskoj Kolumbiji, Alberti, Ontariju, Novoj Škotskoj i Sjeverozapadnim teritorijima. 

Kanadski ministar javne sigurnosti Bill Blair objavio je da su ove sezone u Kanadi zabilježena 2293 požara. Trenutno gori 414 šumskih požara, a 239 ih je izvan kontrole. 20.183 osobe su i dalje evakuirane iz svojih domova, objavio je.

Ovako se dim iz Kanade širi SAD-om.

Stanovnici: Zastrašujuće, jedva se diše

Stanovnici New Yorka opisali su za medije kako se osjeti jak miris poput logorske vatre te da je nebo "jezivo narančasto". "Ovdje je pomalo zastrašujuće, kao da će se apokalipsa uskoro dogoditi. I teško je disati", rekla je Michelle Karwejna za stanicu ABC New York WABC. 

Gradonačelnik New Yorka Eric Adams nazvao je to "događajem bez presedana" tijekom brifinga za novinare, apelirajući na Njujorčane da izbjegavaju izlazak van ako mogu. "Jako, jako zastrašujuće. Samo hodam ulicom i osjećam se kao da ću dobiti napadaj astme. Toliko je loša kvaliteta zraka", rekla je za WABC Jordan McKenzie, stanovnica Brooklyna koja ima astmu.

Megan Luongo iz Buffala rekla je za WKBW, podružnicu Buffalo ABC-a, da je u utorak, kada je otišla u šetnju na pauzi za ručak, "namirisala vatru". "Nisam bila sigurna što je to, ali sada znam", rekla je postaji.

Uvjeti u Scrantonu, Pennsylvania, bili su "brutalni" u srijedu, zbog čega je odvoz smeća i reciklaža stavljen na čekanje, rekao je Scott Pietreface, direktor gradskog Odjela za javne radove. "Ovo nikad nismo doživjeli", rekao je postaji.

Pročitajte više

 

Pročitajte više