VIDEO I FOTO Ovo je stari njemački tramvaj koji će uskoro voziti Zagrebom, nema klimu

Foto: Index

U ZAGREB je stigao prvi rabljeni tramvaj od njih 11, koliko ih je kupljeno od njemačkog grada Augsburga.

Plan je da se rabljenim tramvajima premosti vrijeme dok se ne isporuče novi kupljeni tramvaji. Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević ranije je potvrdio da se radi o rabljenim tramvajima proizvedenima 1996. godine. ZET-ov sindikat objavio je slike i snimke tramvaja koji ne izgledaju baš dobro, no Grad Zagreb pozvao je novinare i pokazao kako će tramvaji izgledati kad dođu na zagrebačke ulice.

 

"Nemaju klimu, ali imamo dovoljno klimatiziranih tramvaja za ljetne mjesece"

Predsjednik uprave ZET-a Marko Bogdanović obratio se medijima.

Do Božića će voziti gradom

Ovaj tramvaj je prvi koji je stigao iz Augsburga. Osim ovakvih 11, stiže i novih 20 niskopodnih. Iza Nove godine s Ministarstvom ćemo potpisati ugovor za grant za nabavu još 20 novih niskopodnih pa ćemo imati ukupno 51 novi.

Ovaj tramvaj je prvi, mora proći svu proceduru, slijedi testiranje u gradu, homologacija i edukacija vozačkog osoblja. Računamo da bi prije Božića bio u redovnom prometovanju. Očekujemo da će svih 11 biti u prometu do sredine iduće godine, a sredinom 2025. stižu i novi niskopodni.

U njihovu nabavu se išlo jer mi praktički imamo neke tramvaje stare i 50 godina. Oni će zamijeniti najstarije modele koji su u upotrebi i premostiti one probleme koje imamo do dolaska novih modernih tramvaja.

O klimi

Ovaj tramvaj nije opremljen klima-uređajem, već sustavom intenzivne ventilacije.

ZET danas raspolaže sa 142 klimatizirana tramvaja i to je dovoljno u ljetnim mjesecima jer nam tada treba oko 125 tramvaja. Osim sustava ventilacije, na ovim se tramvajima i prozori otvaraju.

Cijena ovog primjerka je oko 190 tisuća eura, obnova nekih modela koje imamo višestruko prelazi taj iznos.

O isporuci

Ovaj tramvaj je nešto zakasnio, bio je najavljen mjesec dana ranije. Ostatak tramvaja će početi dolaziti početkom godine. Cilj je najstarije naše povući iz prodaje.

Na kojim linijama će ići?

Ne zna se još, prvo ćemo obaviti sva testiranja. Vozni red i raspored će biti naknadno određeni.

UŽIVO Prvi rabljeni tramvaj iz Njemačke stigao u Zagreb

Objavljuje Index.hr u Petak, 1. prosinca 2023.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.