VIDEO Na nebu iznad Havaja snimljene čudne zelene zrake: "Da, radi se o skeniranju"

Screenshot: Japanski nacionalni opservatorij

IZGLEDA da našu generaciju s razvojem svemirske tehnologije čeka sve više nebeskih spektakala zbog kojih se pitamo – što se ovdje događa? Primjerice, krajem siječnja ove godine se na noćnome nebu iznad Havaja pojavila sablasna plavkasta spirala koja je nalikovala na scenu iz znanstveno-fantastičnih filmova. 

 

A nedavno je na tome području snimljen još jedan zanimljiv fenomen: čudne zelene zrake koje podsjećaju na moćne vanzemaljske lasere. Da, uistinu se radilo o skeniranju, samo ga nisu proveli "mali zeleni". I ovoga puta su za čudne formacije na nebu bila odgovorna - ljudska posla. 

"Žao nam je zbog naše krive procjene"

28. siječnja je iznad Havaja snimljena golema laserska zraka, a izgleda da ju je proizveo satelit; samo ne onaj koji bismo očekivali. Naime, ne radi se o onome NASA-inome ili kompanije SpaceX, već o radaru s kineske letjelice.

Treba napomenuti da nije odmah na prvu bio poznat izvor ovih nebeskih zraka. Prvo su stručnjaci Japanskog nacionalnog astronomskog opservatorija (NAOJ) objavili na Twitteru da je zeleno svjetlo vjerojatno proizveo radar satelita ICESat-2 koji je u vlasništvu NASA-e te se koristi za praćenje debljine morskog leda, ledenih ploča i gustoće šuma. 

No 6. veljače je NAOJ ažurirao svoju objavu snimke laserske zrake i naveo da se na temelju izračuna putanje ipak vjerojatno ne radi o NASA-inom instrumentu, već o onome kineskog podrijetla.

"Martino Anthony J., NASA-in znanstvenik koji radi na ICESat-2 ATLAS-u javlja kako to nije njihov instrument. On i njegovi kolege su napravili simulaciju putanje satelita koji imaju sličan instrument i pronašli da je najvjerojatniji kandidat kineski satelit Daqi-1/AEMS. Cijenimo njihov trud pri identifikaciji uzroka. Žao nam je zbog naše krive procjene", stoji u objavi, a prenosi Science Alert.

Kineski satelit Daqi-1

Kineski satelit Daqi-1 lansiran je u travnju prošle godine i sličan je ICESat-2. Radi se o satelitu za praćenje stanja atmosfere, odnosno iz Zemljine orbite nadgleda globalne razine ugljika kao i atmosfersko zagađenje.

Daqi-1 na sebi ima pet instrumenata, među kojima je lidar ACDL (Aerosol and Carbon dioxide Detection Lidar). Lidar je akronim za lasersko snimanje. Funkcionira slično sonaru, no umjesto da mapira područje putem zvučnih valova, on to radi pomoću laserskih zraka.

U slučaju ACDL-a, on može slati lasere na određenim valnim duljinama kako bi detektirao različite molekule u atmosferi. Znanstvenici putem vremena koje je potrebno laserskim zrakama da se odbiju prikupljaju informacije o sastavu atmosfere i tla. 

"Kina će u budućnosti proizvesti niz Daqi satelita koji će pratiti atmosfersko zagađenje i pomoći znanstvenim istraživanjima globalnih klimatskih promjena", priopćila je u ožujku 2021. tvrtka China Aerospace Science and Technology Corporation, koja je i razvila Daqi -1.

Misteriozna leteća spirala

Japanski Nacionalni astronomski opservatorij je spiralu iznad Havaja uočio 18. siječnja, neposredno nakon što je SpaceX lansirao raketu Falcon 9 koja je prenosila veliki vojni satelit. Astronom Ichi Tanaka se te večeri bavio nekim drugim istraživanjem te nije isprva primijetio formiranje ovog čudnovatog oblika pred "nosom" teleskopa Subaru, sve dok mu netko nije poslao snimku zaslona s YouTubea. 

"Kada sam otvorio Slack, vidio sam snimku. Izgledalo je nevjerojatno", rekao je Tanaka za The Guardian. Zvjezdarnica je zatim na Twitteru podijelila fotografiju ovog vrtloga i objavila videosnimku spiralne formacije koja leti iznad vulkana Mauna Kea, a zatim se raspršuje. 

"Subaru-Asahi Star Camera snimila je misterioznu leteću spiralu iznad Maunakee na Havajima. Izgleda da je spirala povezana s lansiranjem novog satelita tvrtke SpaceX", napisao je teleskop Subaru na Twitteru.

Naime, ovo nije prvi put da se nakon lansiranja SpaceX-a iznad naših glava formirao takav oblik. Sličan fenomen je primijećen u lipnju 2022. iznad Queenstowna na Novom Zelandu također poslije lansiranja na Floridi. 

 

Kompanija SpaceX je odgovorna za mnoga internetska "viđenja vanzemaljaca". Naime, rakete Falcon 9 su na nebu stvorile razne šarene i eterične formacije, a sami sateliti koji u dugačkom nizu prolaze nebom često ponukaju promatrače na Zemlji da dignu uzbunu.

Kada Muskovi sateliti lete iznad našeg područja, Hrvatski astronomski savez još uvijek zna primiti upite o neobičnim zbivanjima na noćnome nebu i, kako sam navodi, "primati poruke cijelu noć". Pitanje je kakvu bi strkovitu večer imao da su se iznad Hrvatske pojavile ovakve sablasne zelene zrake ili ogromna nebeska spirala. 

Pročitajte više